L'Esbart d'Anglès estava dirigit pel folklorista Josep Maria Figueras i Anadón que a més de dirigir altres esbarts gironins s'encarregava de mantenir viva la dansa del seu poble natal: el ball del Ciri d'Osor.
Una de les seves dansaires va ser Eulàlia Hortal i Brugués (Anglès, 28 de juliol de 1941). A l'edat de sis anys entra a formar part de l'Esbart d'Anglès. La temporada 1955-1956 va ser seleccionada per anar a Amèrica amb els Coros y Danzas de Girona.
L'any 1965, a partir del seu casament, Eulàlia es trasllada a viure a Palafrugell. Impulsora i fundadora de la Coral Mestre Sirés l'any 1978 i un any més tard de l'Esbart Mestre Sirés. Professora de danses tradicionals i sardanes a partir de 1981. Impulsa i coreografia el ball del Bim Bam dels nans de Palafrugell l'any 1985. Participa conjuntament amb el mestre Josep Bargalló i Badia en la recerca i recuperació del Ball de la Morratxa de la Jonquera el 1995, de la Moixiganga a l'interior de l'església de Sant Martí de Palafrugell el 1997, del contrapàs llarg de l'Empordà "El Divino" , interpretat pel malaurat músic Càstor Pérez Diz el 1998, i del ball del ram i del ciri d'Anglès el 2000. També conjuntament amb Josep Bargalló publica el llibre Danses i costums del Baix Empordà el 2005. El 2011 rep la Medalla del Mèrit de l'Obra del Ballet Popular i l'any 2013 rep el Premi Peix Fregit a Palafrugell.
El 2015 va ingressar a l'Arxiu Municipal de Palafrugell un fons que fins llavors conservava la mateixa Eulàlia Hortal a partir de la recerca i difusió de les danses tradicionals, on destaquen les explicacions de balls i danses, les partitures i els enregistraments de so.