Contacte:
Logotip:
President: Albert Masquef i Nogués
Adreça:
Assajos:
La persona de contacte és Elvira Besante.
El Cercle Català de Madrid fou fundat l’any 1952 per un grup de catalans que residien per diferents motius a la ciutat. Ha estat guardonat, entre altres premis, amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya.
Al moment de la fundació ocupà una oficina al carrer de Carretas, a l’edifici que encara ocupa el Centro Gallego, però passà al cap de poc temps al carrer d’Alcalá nº 1, al costat de la Porta del Sol, després al carrer Marqués del Riscal i finalment des de començament de 1973 te la seu a l’edifici Catalunya de la plaça d’Espanya on disposa, en propietat, dels tres primers pisos.
Entre les seves instal·lacions compta amb un auditori de 182 localitats, diferents salons per tot tipus d’activitats, cafeteria i una biblioteca amb 13.000 llibres anomenada “Xènius”, doncs va ser el llegat de la família d’Eugeni d’Ors el seu orígen.
Al llarg dels més de seixanta anys de presència a Madrid l’han presidit diferents Juntes Directives, que han aconseguit la seva continuïtat i un gran reconeixement per part de la ciutadania i autoritats de Madrid.
Com activitats i seccions més destacades, es pot comptar amb el Grup de Teatre Santiago Rusiñol, l’Esbart Dansaire Maig, l’Agrupació Sardanista, el Club de Lectura, els Amics dels Museus i de la Bona Taula, el Fòrum i la Penya Blaugrana, entre d’altres.
Es desenvolupen a l’entitat escoles i tallers d’ensenyament de teatre, dibuix i pintura, teatre, màgia i relació en català entre infants, dansa, i principalment de català, aquest últim pràcticament des de la seva fundació.
Les diferents seccions que formen l’Agrupació Esportiva participen a diferents activitats dins dels seus àmbits i van des del tenis taula a l’aerostació passant pel golf i fins hi tot la Nàutica.
Tenen la seu al Cercle l’ Associació d’Amics de les Comarques Tarragonines, els “Cursos de Apreciación Musical Pedro Machado”, la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat i d’altres associacions o activitats.
Menció a part mereixent la Festa Major per Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, la Diada Nacional de Catalunya, la Fira de Dibuix i Pintura Catalana (Fedipica) i les Sardanes a la Glorieta de la Sardana del Parc del Retiro, tots els primers i tercers diumenges de més, de setembre a desembre i de març a juny. A la Glorieta s’hi troben la Font de la Sardana, el monument a Mossen Cinto Verdaguer i una majòlica de Lloret de Mar.
Al febrer del 2017 hem fet possible articular el naixement de la Colla Castellera de Madrid. Per primera vegada tenim una colla a la ciutat de Madrid.
El nostre objectiu, com a catalans i simpatitzants, és donar a conèixer Catalunya a Madrid i també apropar Madrid a Catalunya servint d’enllaç entre ambdues societats civils.
Any 1950 a 1959:
L'Esbart Dansaire Maig del Casal Català de Madrid néix l'any 1952. En la pàgina web del Casal hi figura la següent ressenya de l'esbart que passo a transcriure literalment:
"Además de la Sardana, danza nacional de Cataluña por antonomasia, existen centenares de bailes de los distintos municipios y comarcas.
Para ello , se necesitan grupo de personas dedicadas al cultivo de estos bailes, que se denomina ESBART. No se trata de grupos o asociaciones de bailarines profesionales, si no básicamente de personas amantes de la tradiciones y el folklore que se dedican de forma altruista, al aprendizaje y perfeccionamiento de las danzas de las regiones catalano parlantes, fundamentalmente, Cataluña, Valencia e Islas Baleares. Para poder formar parte de un Esbart, se requiere, vocación, disciplina y un cierto sentido de la danza.
El Esbart Dansaire Maig, nació y se formó prácticamente con la creación del Cercle Català en Madrid, en el año 1952, en la primera sede que tuvo, en la calle Carretas nº 14, teniendo su primera actuación el día 15 de mayo de dicho año en el Festival de las Casas Regionales y se bailaron “Bona Festa” y “Llevantina”. Poco después en el Circo Price, actuó dos veces más.
Los primeros componentes del Esbart, procedentes de un grupo de juventud del recién nacido Cercle fueron:
Cap de Colla : Antonio Barges
Y las parejas:
- Toni Barges y Mariana del Coso
- Lolita Auladell y José Cholvi
- Margarita Roque y Jaime Carralafuente
- Mª Teresa Jansá y Ramón Castell
- Mª Carmen Cortés y Manuel Urgel
- Jaime Reyner y Marisa Bondia
- Luís de la Torre ( Estandartista)
Oficialmente se creó el día 28 de junio de 1952, con motivo de la inauguración de la segunda sede del Cercle, en la calle Alcalá nº 1. Se celebró una misa en el Convento de la calle S. Roque y una vez concluida se bailaron Sardanas en la Plaza de Carlos Cambronero.
Any 1960 a 1969:
Desde sus primeras actuaciones, el Esbart ha estado presente en todos los actos de cierto relieve que se han celebrado por y en el Cercle en su salón de actos, tales como la Fiesta Mayor, Aniversarios, Festivales, etc.
Any 1970 a 1979:
Pero su proyección exterior, ha sido también desde su origen , extraordinaria, ya que ha venido participando en festivales de todo tipo organizados por otras Casa Regionales, recepciones de personalidades, galas , concursos, festejos patronales, actuaciones en TVE, visitas a centros benéficos, participación en Aplecs, en tierras catalanoparlantes, destacando el de Montserrat.
Dansaire de l'Esbart Maig. Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat de l'any 1978.
La calidad, creciente, desde sus orígenes , de las actuaciones del Esbart, ha sido reiteradamente apreciada , con números premios y reconocimientos.
Personas destacadas en la creación y desarrollo del Esbart Dansaire Maig, han sido principalmente:
- Dña. Francisca Oriol, profesora, en la formación de los entusiastas jóvenes que nutrieron el primer Esbart.
- D. Enrique Piferrer Chafer, que se incorporó poco después y que al formar parte de la Junta del Cercle, como vocal de canto y danza , impulsó notablemente las actividades del Esbart.
- D. Jorge Torres, director artístico que lo fue en los años 1958 y siguientes, como discípulo del distinguido D. Manuel Cubeles, fundador del Esbart Verdaguer. El Sr. Torres tenia un gran nivel profesional.
Any 1980 a 1989:
Any 1990 a 1999:
Any 2000 a 2009:
Any 2010 a 2019:
En la actualidad está formado por 10 parejas que se reúnen los sábados por la tarde a partir de las 18 h. en la sede de Plaza de España nº 6
Sus actuaciones se concretan en Centros Culturales de la Comunidad de Madrid, Residencias de la Tercera Edad, Colegios donde realizan semanas culturales dedicadas a las diferentes Autonomías; Fiestas de Barrio y viajes al extranjero para asistir a Concentraciones folklóricas".