Contacte: Sr. Joan Antoni Ucher i Soto
Sr. Santi Gerhard i Recasens
Adreça: C/ Santa Eulàlia, 26 Barcelona
Telèfon: 686623931 (Ucher) 627545038 (Santi)
Gràcies a la voluntad d'un col·lectiu de persones amants del nostre folklore, es va fundar l'Esbart Comtal, al carrer Séneca, del barri de Gràcia a Barcelona, seu de l' U.G.A.
Corria l'any 1964, el primer president fou en Ramón Aguilar, la direcció musical a càrrec d´en Delfí Colomer, la direcció coreogràfica a càrrec d´en Antoni Pujol, i en Josep Viñals i Carbonell a cura de la Direcció General i Joan Antoni Ucher (cofundador i dansaire provinent de Ballets de Catalunya, havent tingut de mestre a J Comas i Vicens). La finalitat de l'esbart era la representació i divulgació del folklore tradicional dels pobles i ciutats de Catalunya.
Any 1960 a 1969:
Fundació de l'esbart l'any 1964.
La presentació de l´Esbart Comtal, va ser el mes d´Abril de 1964 en el propi local de la U.G.A., amb la col-laboració molt estimada del Cos de Bombers de Barcelona i d´en Josep Ruiz i Perucho, que fou el que es va encarregar del muntatge artistic.
La presentació fou un gran éxit en tot els sentits, assistin representacions de molts esbarts, Òmnium Cultural i l´Obra del Ballet Popular, presidida pel mestre Lluis Moreno i Pallí.
Dansaires de l'Esbart Comtal l'any 1964.
L´Esbart Comtal fou apadrinat pel desaparegut Esbart Gressol, dirigit pel mestre Victor Roda i la música a cura de la Cobla Popular.
Des de llavors les actuacions han estat moltísimes, impossible de recordar: destacarem principalment el Primer Congres Laic de Paris, en el mes de març de 1966.
En aquest mateix any de 1966, una gran trobada dels països catalans, a Toluges ( França).
Joan Antoni Ucher davant la Torre Eiffel. Any 1966.
L´any 1968, i durant set dies , les Jornades de Convivència amb el Ballet Nacional Francès, a la població de Thüir; fen algunes actuacions a diferents llocs del Llanguedoc Francès i la Provença.
Aquest mateix any, de 1968, van actuar al Congrés Mundial de Metges a Montpeller i la Trobada d´esbarts al Palau de la Música de Barcelona.
Així mateix, l'any 1968 va participar en les jornades de convivència a Tuïr (el Rosselló), amb el Ballet Nacional Francès, durant les quals es van fer demostracions de ball a municipis de Catalunya Nord, el Llenguadoc i Provença. Aquell any l'esbart també va actuar en el Congrés de Metges de Montpeller i en la Trobada d'Esbarts al Palau de la Música Catalana.
L´any 1969 van començar converses amb la Cooperativa de Teixidors a Mà, al carrer de Terol, per continuar la tasca cultural en el seu estatge social. La primitiva seu social al carrer Sèneca s'havia quedat petita.
L'entrada a la Cooperativa va significar l'inici d´una nova etapa, que duraria molts anys, uns 17 anys aproximadamest. Entra a ser directora de l'esbart Comtal la Sra. Josefina Flamerich.
Aples d'Esbarts Dansaires. Membres de l'Esbart Comtal a Montserrat. Primer de la dreta Joan Ucher. A l'altre costat Josefina Flamerich i la seva neboda.
Vista de l'Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat amb el baiad alçat al mig de la plaça.
L'any 1969 l'Esbart Comtal abandona la seu inicial de la Unió Gracienca d'Escacs i es trasllada a la Cooperativa de Teixidors a Mà.
A la Cooperativa on es va traslladar l´Esbart Comtal es va formar el Cos infantil de dansa , i l'any 1969, s´inicia el projecte i consolidació del Cos de Bastons que el portaria Joan Antoni Ucher fins l’actualitat.
Bastoners de Barcelona amb alguns membres de l'Esbart Comtal. Any 1969.
El 1969 es va crear el cos infantil de dansa i també el cos de bastons que el 1991 va passar a denominar-se Bastoners de Barcelona. Joan Antoni Ucher seria l'ànima dels bastoners i el músic, amb la seva acordió, al costat, la seva mà dreta, el seu deixeble Santi Gerhard junts fins l'actualitat. Un any abans, l'esbart ja havia organitzat la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, on es van aplegar prop de dos mil balladors. Josefina Flamerich es quedaria amb la direcció de l'esbart.
Esbart infantil any 1969.
Any 1970 a 1979:
Alguns membres de l'Esbart Comtal amb la seva mestra Josefina Flamerich davant el munument a la dansa (Camí dels Degotalls Montserrat). Any 1972.
Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Esbart Comtal esperant per ballar. Any?.
L´any 1976 l'esbart va participar en el Centenari de la Cooperativa de Teixidor a Mà. La seva mestra, Josefina Flamerich.
Any 1980 a 1989:
Durant molts anys l'Esbart Comtal van participar a la Festa Major de Gràcia, essent l´any 1985, el més prolific degut a la gran quantitats d'actuacions que van dur a terme.
L'any 1985, la Cooperativa de Teixidors a Mà va passar per una època dolenta, propensa a la seva desaparició com a tal; la qual cosa va fer que el Cos de Bastons i l´Esbart Comtal canvies d´ubicació, per anar a parar l'any 1988 al carrer Santa Eulalia nº 23, després d'haver passat per diferents llocs.
A partir d´aquest any, va començar altre nova etapa.
Van ser anys dificils, però profitosos en que l´entitat es va consolidar i va anar agafant més projectes de gran envergadura.
Al cap d'uns anys l'esbart canvia el mestre de dansa i passen el relleu a Josep Pons que venia de l'ensenyança Zaldívar i de l'Esbart Sant Pau del Camp, l'Esbart Tres Tombs i l'Esbart Ixent (mor el 5 de gener de 2008). Dirigeig l'esbart un any aproximadament.
La direcció de l'esbart decideix canviar novament el mestre de dansa i passa a ser en Jordi Torras i Grangé que venia de l'ensenyança Rigall (AEEF, Esbart Joan Rigall de Montbau i Joan Rigall del Roser). Exerceix de mestre, aproximadament uns tres anys.
L´any 1988, va morir el que fou director artistic en Josep Viñals i Carbonell, una perdua molt sentida per a tothom dins l'entitat.
El mateix any entra com a director artístic Joan Antoni Ucher fins l'actualitat. Cal recordar que abans de ser cofundador de l'Esbart Comtal, J A Ucher venia de l'ensenyança Comas de Ballets de Catalunya quan el mestre Comas n'era director.
Des de l´any 1989 van realitzar, durant uns quants anys, actuacions al Club de Tenis de la Salut.
Actuació al Club de Tenis La Salut. Any 1989.
Any 1990 a 1999:
L'any 1990 van organitzar la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, amb un gran èxit d´assistencia –amb prop de 2.000 bastoners.
També es van fer càrrec de la a recuperació del Ball del Ram de Gràcia, fen la presentació a la plaça de la Virreina el 18 d´agost de 1997.
Any 2000 a 2009:
L'esbart participa en la recuperació i representació del Ball d´en Serrallonga de Gràcia, ball que des de els voltans de 1870 no es ballava, es va representar a la Plaça de Vila ( Rius i Taulet), el disabte 21 de Juny del 2.008 a les 21´30 hores acompanyats de la Cobla Ciutat de Tarrassa.
La direcció i producció va anar a càrrec de Santi Gerhard i Leo Quintana i es va comtar amb la majoria de les entitats culturals del barri.
Programa de mà del dia de l'estrena.
Any 2010 a 2019:
Fins arribar al 2.014, en que van celebrar el 50è aniversari de la entitat.
Medalla otorgada al mestre Joan Antoni Ucher i Soto. Medalla al Mèrit de la Dansa Catalan otorgada pel Districte de Gràcia per ser cofundador de l’Esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el ‘Ball del ram i el ventall’ o una versió del ‘Serrallonga’.
També va rebre la medalla al Mèrit de la Dansa otorgada per la Federació Sardanista de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular. Li va estar lliurada al Teatre l’Amistat de Mollerussa. Març de 2016.