Localitat: barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot.
Entitat Organitzadora: Comissió de festes i Associació de Veïns barri Sant Cristòfor i Mas Bernat.
Data de celebració: 10 de juliol (cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant). Sol ser el primer diumenge de juliol.
Altres ballades fixes: 8 de setembre per la Mare de Déu del Tura a Olot.
Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot (1980)
Gegant:
Nom: Cristòfor
Pes: 26 Qg
Alçada: 3'10 m
Geganta:
Nom: Bernarda
Pes: 26 Qg
Alçada: 3 m.
Any 1970 a 1979:
L'any 1976, per les festes de Sant Isidre, la mainada del barri construeix uns gegants utilitzant pots de sabó, plàstics i fustes.
Primers gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. Any 1976.
El ball era lliure i la música que s'utilitzava per a ballar-lo era la mateixa que la del Ball de Gegants d'Olot, cosa habitual en els entremesos olotins de nova creació, i així va ser fins l'any 1985.
L'any 1977 els gegants es desplacen a Mieres.
L'any 1978 es desplacen a Beuda. Entre aquests anys també realitzen diverses sortides per Olot.
L'any 1979 canvien els caps i es fan amb capses de cartró i també es renoven els vestits.
Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot amb els caps nous. Any 1979.
En el recull d'informació, treball de camp i ordenació de tot aquest material, les persones i els seus noms son imprescindibles per a l'autentificació del resultat final. Per això voldria deixar constancia de l'escrit de l'amic Jordi Casas al respecte de l'història dels gegants.
Amb tot el seu sentiment en Jordi Casas i Figueras ens deixa anar les seves emocions al voltant dels gegants del barri i el seu orígen: "Mercè, en Joan, en Jaume, en Dani, en Pere, en Jesús... i molts més vam decidir arreplegar pots de sabó de rentadora cilíndrics, quatre fustes, claus i pintures i vam construir uns gegants. Per jugar, per passar-nos-ho bé, perquè sí. Algunes mares ens els van vestir amb un plàstic de color verd caqui que es podia cosir i ens els apedaçaven després de cada sortida. Van ballar el dia de Sant Isidre, un parell d'anys, que és quan fèiem un foc al Cugó i, amb ells, vam sortir fins a Mieres i Beuda, gràcies al camió del pare de la Mercè. Ja sé que, per a molts dels qui llegiu aquestes ratlles, els noms no compten. De fet, en aquest pregó allò que compta és la bogeria infantil que va permetre dotar el barri de faràndula, perquè al darrere van venir uns altres gegants, diverses versions d'uns cabeçuts i d'uns cavallets i un parell de Lligamosques, fins que en Bartomeu Codinach va fer-ne uns de part de bo, antecessors dels actuals d'en Tavi i de l'Àngel. Sabíeu que els gegants que vam fer són màgics? Per què? Doncs, perquè ens van treure del davant de la tele, ens ho van fer passar bé i, sobretot, perquè van atraure els nostres pares els quals es van implicar en una primera festa recuperada que va consistir en la ballada dels gegants amb música de casset i uns jocs de cucanya. Màgics, perquè, després d'aquesta primera festa del barri en petit comitè, quasi particular, els nostres germans grans i els seus amics van decidir posar-s'hi de part de bo i recuperar de veritat la festa del barri dels bojos. Tingueu molt clar, però, que els gegants, cabeçuts i cavallets actuals també ho són de màgics. El barri s'ha transformat. Hi conviuen veïns de fa anys i nous veïns. Com abans, la faràndula els fa sortir a tots un cop a l'any de casa. En sou conscients que els fa sentir partícips d'una mateixa cosa, d'un barri? Veieu com són màgics. Pregó, vol dir crida. Crida a la festa. Gaudiu, doncs, de la festa, i sapigueuvos continuadors d'una bogeria que van iniciar un grup de marrecs, una bogeria que aquells marrecs encara duem a dins, i per molts anys".
Any 1980 a 1989:
L'any 1980 en Bartomeu Codinach va fer uns nous gegants.
Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. Constructor: Bartomeu Codinach l'any 1980.
El mes d'abril de l'any 1985, sent mestre de dansa de l'Esbart Marboleny de Les Preses (Girona), se'm va proposar de fer una coreografia per al Ball dels Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas bernat d'Olot. La nova música era dels mestres Pere Fontàs i Francesc Molas.
Les persones que em van fer aquesta proposta van ser. Josep Batlle, dansaire de l'esbart de Les Preses i membre de la Comissió de Festes del barri, Jaume Bahí i Jordi Casas de la Comissió de Festes i geganters del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat.
La coreografia estaba llesta a primers de juny de 1985. Aleshores van començar els assajos. En Josep Batlle va baixar a Barcelona per aprendre els moviments coreogràfics i passos que es proposaven per cada figura... Els dos caps de setmana anteriors a l'estrena em vaix desplaçar a La Garrotxa per a poder fer assajos amb els gegants i els dos portadors geganters.
A les 12 del migdia del diumenge 7 de juliol de 1985, es va estrenar el ball. La Comissió de Festes va donar l'aprovació unànim.
Programa de festa major de l'any 1985.
Any 1990 a 1999:
Any 2000 a 2009:
Any 2010 a 2019:
El mes de juliol de l'any 2011, per les festes del barri es fa el casament dels gegants actuals.
Gegants actuals al costat de tota la faràndula del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot.
L'any 2012i ha una iniciativa per part de la Comissió de Festes del Barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot per a recopilar fotografies antigues dels gegants. Aquesta iniciativa es fa palesa en el programa de festes amb la finalitat d'assabentar als veïns.
Programa de mà de les festes de 2012 anunciant l'esmentada iniciativa.
Cartell de festa major de l'any 2013.
Cartell de festa major de l'any 2014.
El 4 de juliol de 2015 la comissió de festes de Sant Cristòfor i Mas Bernat va homenatjar els gegants vells d'aquest barri en motiu del trenta-cinquè aniversari de la seva construcció per part de Bartomeu Codinach. A part de recordar l'efemèride amb una ressenya històrica en el programa de la festa a càrrec de Víctor de Paz, els gegants van fer una ballada dissabte a dos quarts de dotze de la nit. La festa va començar el 2 de juliol i es va acabar el diumenge següent amb la tornaboda i el ball de la faràndula.
Cartell 35 anys de Farandula al Barri.
Interior del programa de mà de les festes del barri.
El 5 de juliol de 2015 els Gegants de Viserta visiten el barri olotí de Sant Cristòfor i Mas Bernat en motiu de les seves festes, convidats pels seus gegants Cristòfor i Bernarda que celebren enguany la recuperació dels gegants vells del barri. Al parc de Miquel Martí i Pol a 2/4 d'1 del migdia es va realitzar el tradicional Ball de Gegants, Nans i Cavallets del barri amb el Ball dels Gegants de Viserta interpretats per la Cobla Osona.
Cartell de festa major de l'any 2015.
El diari del barrianuncia la festa major. Any 2016.
Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. 2 de juliol de 2017.
Els gegants i geganters en l'actualitat.
Durant la cercavila.
Any 2017.
L'any 2018 els portadors dels gegants són: Victor de Paz, Adán Perea, Sergi Plana, Lluc Charles, Jordi Aumatell, David Roura, Jordi Colomer, Israel Martí.
També l'any 2018, per les festes del Tura, els gegants de Sant Cristòfor i Mas Bernat ballen pels àvis del geriàtric d'Olot "Residència del Tura"
La indumentaria:
Gegants vells (1980):
Cristòfor: túnica llistada amb el baix i les mànigues de diferent color, cinturó negre amb una grossa sivella daurada, mitja capa grana, collaret, corona, pergamí a la mà dreta.
Alçada: 3'10 metres. Pes: 26 quilograms.
Bernarda: vestit estampat vermell i blau, cinturó ample amb medalló i penjoll, mantellina llarga blanca pel damunt de les espatlles, corona, ram de flors a la mà dreta.
Alçada: 3 metres. Pes: 26 quilograms.
Gegants nous:
Detall de la indumentaria de la geganta amb el portador dins.
La música:
Des de la creació dels primers gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot, aquests, ballaven acompanyats per la música dels Gegants d'Olot; cosa habitual en els entremesos olotins de nova creació.
L'any 1985 ballen per primera vegada amb música pròpia gràcies als mestres Pere Fontàs i Francesc Molas i la coreografía de Frederic Gaude Viñas.
La música acostumava a sonar-la la cobla La Principal d'Olot fins que darrerament ha passat a fer-ho la cobla Osona.
Aquesta música te una melodia de 16 compassos repetida 8 vegades. La 4a i 5a repetició son a ritme més viu. A la música li correspón la següent lletra titulada "Els Gegants del Barri"
"Pel Barri de Sant Cristòfor
de Mas Bernat fins el pont
ella sempre va al darrera
i ell, orgullós, al davant;
ella amb cara blanca i fina
ell pintat amb purpurina
recorren la cercavila
la Geganta i el Gegant.
Al redós de la hornacina (fornícula),
on el Sant hi te l'estada,
els bailets enjogassats
a la font, en van mullant.
Quan veuen tanta alegria
obliden la gerarquia
i també mouen gatzara
la Geganta i el Gegant.
El jorn de la tornaboda
molts cansats passen encara
vers la font de la Salut
amb els veIns al voltant.
L'aigua n'és pels que sedeguen
i la gent del barri envegen
quan, el càntir d'aigua omplenen
la Geganta i el Gegant".
El Campaner del Fluvià (Joan Callís i Guix).
Melodia del Ball de Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. Escrita per Pere Fontàs.
També es conserva l'instrumentació per a cobla amb la partitura i particel·les, composta per Francesc Molas.
Mostra del paper del flabiol de l'instrumentació per a cobla.
El Ball:
Al pas dels anys el ball ha sofert algunes modificacions (1985-2018) però l'essència del ball primitiu encara es manté. Segons explica Victor de Paz, el ball dels gegants de Sant Cristòfor i Mas Bernat es manté per tradició oral amb el risc que comporta aquest sistema.
Seguidament passo a descriure la coreografia del ball que vaig fer per als gegants de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot l'any 1985.
El ball dels Gegants de Sant Cristòfor i Mas Bernat es divideix en quatre parts:
1a.- Festeig. La geganta va al davant i el gegant la segueix. Ella l'esquiva i ell mai no la deixa; mentre descriuen una volta completa a la plaça, en sentit de dansa (contrahorari).
2a.- Passades. La geganta i el gegant, van d'un costat a l'altre de la plaça varies vegades; creuant-se al mig.
3a.- Dansa. Tots dos ballen un valset ara endavant i ara enrrere, per després fer-ho molt junts tot voltant.
4a.- Desfilada. Marxa final tot donant voltes per la plaça, sempre amb la geganta al davant.
Compassos.
Festeig:
1 al 15: Festeig.- Entren els gegants a plaça tot fent un punt de vals anant endavant (punt pla de costat per avançar), ell al darrera i ella al davant. En Cristòfor sempre intentant sorprendre-la per un costat i per l'altre tal com senyala el gràfic 1.
Poc a poc es van distanciant tal com senyala el gràfic 2.
16: A la fi d'aquest festeig i coincidint amb el darrer compàs núm 16, volten sobre ells mateixos, restant encarats tal com senyala el gràfic 3.
Gràfic 1. Gràfic 2.
Gràfic 3. Gràfic 4.
Passades:
1 al 32 Passades: Aquesta figura la realitzen amb punt trencat (de tisora), desplaçant-se sempre endavant tal com senyala el gràfic 4. Aquesta passada la fan quatre vegades, utilitzant per a cada una d'elles 8 compassos. El 8è compàs de cada passada serveix per a fer una volta i mitja cap la dreta tal com senyalen els gràfics 4 al 12. Els 32 compassos de la figura anomenada "Passades" equivalen a la repetició d'aquesta melodia.
Gràfic 5. Gràfic 6.
Gràfic 7. Gràfic 8.
Gràfic 9. Gràfic 10.
Gràfic 11. Gràfic 12.
Dansa:
1 al 8 Dansa: Amb punt de vals per anar endavant (punt de ball pla de costat per avançar). Amb 4 compassos avancen els gegants quasi fins a tocar-se tal com senyala el gràfic 13. Sense aturar-se i sense perdre el pas, retrocedeixen 4 compassos tal com senyala el gràfic 14.
Gràfic 13. Gràfic 14.
9 al 16 Seguidament tornen a apropar-se amb 4 compassos i volten cap l'esquerra amb un moviment de traslació per a canviar de costat utilitzant 4 compassos més segons senyalen els gràfics 15 i 16.
Gràfic 15. Gràfic 16.
17 al 32 Sense aturar-se tornen a repatir el mateix però canviats de costat. Al final faran una volta sobre ells mateixos quedant com a l'inici d'aquesta part, tal i com senyalen els gràfics 17 al 20.
Gràfic 17. Gràfic 18.
Gràfic 19. Gràfic 20.
Desfilada:
1 al 32 Desfilada: aquesta figura s'utilitza com apoteosi final tot fent ziga zaga o serpentejant tot caminant a ritme de la música que es va accelerant poc a poc tal com senyalen els gràfics 21 i 22. Acabant amb un llarg calderó en el qual els gegants volten sobre ells mateixos fins que la cobla acaba.
Gràfic 21. Gràfic 22.
En aquesta filmació (1 de juliol de 2018) podem veure les petites modificacions que ha sofert el ball al pas dels anys.
Bibliografia i fonts consultades:
Melodia manuscrita Pere Fontàs (Olot, abril de 1983).
Partitura per a cobla de Francesc Molas.
Programa de festa major de l'any 1985.
Blog de Víctor Paz.
Entrevista amb Victor de Paz (Barcelona 17 de setembre de 2018).
Història d'una bogeria. Jordi Casas i Figueras.
Treballs de camp i coreografía (1985) Frederic Gaude Viñas.