La sotsvegueria de Moianès era l'antiga demarcació administrativa del Principat de Catalunya que comprenia els termes de Moià, Rodors, Ferrerons, Marfà, Calders, Monistrol de Calders, Viladecavalls, Santa Coloma Sasserra i Castellar (Castellterçol, Granera i l’Estany n’eren exclosos i Collsuspina no en formà mai part).
Població: 2.304 h [1718]
Ja des del 1202 hom troba en funcions un veguer de Moià, que administrava justícia independentment dels castlans del terme del castell de Clarà, que l’envoltava. El 1285 és testimoniat un sotsveguer , però no consta el terme de la sotsvegueria, que el 1305 es considerava encara inclosa en la vegueria de Bages. Després d’una sèrie de vendes i d’empenyoraments (1289-1384) la sotsvegueria de Moianès obtingué una certa independència, confirmada per Joan I el 1393, quan concedí a Moià el dret de carreratge de Barcelona; el 1394 el rei decretà que la sotsvegueria de Moià i del Moianès fos sotmesa a la vegueria de Barcelona. Felip II donà, el 1567, més autonomia a la sotsvegueria i li uní els pobles de Calders, Monistrol de Calders i Viladecavalls. A la seva extinció pel decret de Nova Planta (1716), Moià i la seva sotsvegueria formaren part del corregiment de Manresa.
Aquests veguers tenien la seva festa durant la qual ballaven el treure ball i ball del ciri. Es ballava el dia 27 de desembre, festa de Sant Joan Evangelista. Aquesta festa es va conservar fins els primers anys del sXX (1914, 1915, 1916) però ja com a festa recuperada.
No és però fins els anys 70 del sXX quan Artur Castany pren la direcció de l'Esbart Joventut Dansaire de Moià que es tornen a reviure aquells personatges amb les danses que en alguns cassos ja havien desaparegut pel que es refan de nou per no perdre l'antiga tradició.
Anys més tard Jesús Rubio i Jordi Ferrer creen la coreografia del ball dels Veguers de Sant Joan que es manté fins l'actualitat.
Ja entrat el sXXI les tradicions moianeses continuen ben vives.
La indumentària:
La música:
La melodia i l'harmonització del ball actual és de Jordi Lara.
El ball:
Sembla ser que antigament els veguers no tenien un ball propi. Aquests, per la seva festa, el mes de desembre ballaven el treure ball i ball del ciri.
En l'actualitat ballen una coreografia creada a tal efecte. I és la que segueix: