L'any 1998, fent recerca folklòrica pel Berguedà, vaig entrevistar-me amb diverses persones: Sr. Joan Casanova (Batlle de La Pobla), Sra. Imma Gendrau (coneixedora de les danses de la zona), Sra Rosalia del Restaurant Els Roures de Castellar del Riu, Sr. Benet Vilajoana (Recerques del Berguedà, fires...), Sr. Pedrals de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, entre altres. Totes elles em van facilitar molta informació de la tradició dansada de tot el Beguedà però pel que fa al ball dels moliners de La Pobla tothom va coincidir amb el següent:
És un ball que esdevé d'una llegenda. Hem de pensar que en èpoques reculades, les llegendes populars, en molts cassos servien o eren una eina per a l'educació dels infants.
Es diu que hi havia un moliner que es dedicava a adulterar la farina barrejant-la amb altres substàncies. Aquestes feien venir malt de panxa a tota la població. Quan la gent va descobrir l'engany van agafar el moliner i el van esbatussar al mig de la plaça per escarmentar-lo.
Aquesta llegenda va esdevenir tradició popular en forma de dansa; pel que es representava en una època molt escaient: el carnaval.
El ball dels moliners es va deixar de ballar possiblement pels excessos que es feien durant la dansa, cosa que ha passat al llarg dels temps en molts balls o elements dels balls del ric folklore català. A La Pobla de Lillet aquest ball s'ha intentat recuperar en moltes ocasions, segons apunta el Sr Joan Casanova, sense èxit (almenys fins 1998).