Contacti amb nosaltres:
Logotip de l'entitat:
Persones de contacte: Mercè Puig i Frederic Gaude
Tel. 93/ 441 69 73 de dilluns a divendres de 16.30h a 22.00h i 627244405
Correu e: renaixensa@yahoo.com
Web: www.esbartdansairerenaixença.barcelona
Facebook: Esbart Dansaire Renaixença i Bastoners del Poble-sec
Instagram: @esbartrenaixensa
Twiteer: Esbart D Renaixença
Adreça:
C/ Blasco de Garay, 55 baixos
08004-Barcelona
Assaigs:
Cos de Dansa: dilluns i divendres de 20.30h a 22.00h.
Veterans: dijous de 20.30h a 22.00h.
Juvenils: divendres de 18.30h a 19.30h.
Infantils: divendres de 17.30h a 18.30h.
Escola de dansa: dilluns de 17.30h a 18.30h.
L’Esbart Dansaire Renaixença neix l’any 1988. Fundat per Frederic Gaude Viñas, deixeble de l'ensenyança Rigall/Bial a l'Esbart Folklore de Catalunya.
Entitat dedicada a la recerca, estudi i divulgació de les tradicions dansades, la música i el teatre.
Des de les primeres actuacions ja venien exhibint balls de bastons dins el seu repertori de dansa tradicional. No és però fins l’any 2000 que es forma dins l’Esbart, una colla bastonera que rebrà el nom del barri de Barcelona on te la seva seu: Bastoners del Poble-sec.
La nostra entitat “Renaixença” realitza una labor cultural i associativa en el decurs d’aquests anys. Participant en la majoria de les activitats festives de la ciutat de Barcelona, com la festa major “La Mercè” , Mostra d’Associacions de Barcelona, Mostra d’Entitats del Poble-sec, Carnaval de Barcelona, Cavalgata del Patge Reial del Poble-sec, Dia de la Música, Dia de la Dansa, Thalia, Fem Paral.lel, etc… També participem cada any en el tradicional Aplec d’Esbarts a Montserrat i col.laborem també en la Marató de TV3. “Festa dels Supers” de TV3, etc...
Hem participat activament en l’ensenyança d’altres folklòrics a l’estranger com: l’ Esbart Montserrat de la “Asociación de Naturales” de Catalunya de La Havana (Cuba), Casal Català de Matanzas (Cuba), Casal Català de Camagüey (Cuba), Casal Català de Santiago (Cuba) i conferencies sobre dansa i indumentària tradicional catalana al Ballet de Litz Alfonso de La Havana.
També a Catalunya als següents Esbarts Dansaires: Esbart Marboleny de Les Preses (Girona), Esbart de Tremp (Lleida), Esbart Olot (Girona), Esbart de Fontcoberta de Banyoles (Girona), Esbart Erato de Figueres (Girona), l’Esbart Dansaire de Torroella de Montgrí, Esbart Dansaire de Sant Feliu de Llobregat, Esbart Vila d'Esplugues, etc…
Realitzem també tallers d’ensenyament de dansa tradicional catalana i balls de bastons a diversos centres docents de casa nostra, durant tot l’any (Escola Ferran Sunyer, Escola del Bosc de Montjuïc, Escola Anna Ravell. Fent-los participar en la Trobada Anual d'Escoles Bastoneres a la Plaça Nova.
També organitzem dos festivals: “Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec” amb periodicitat bianual. “Festival folk Infantil i Juvenil”
A més els nostres alumnes realitzen i compaginen altres activitats en el centre: música, dansa moderna (jazz, hip-hop…) dansa contemporània, flamenc, dansa del ventre, claqué, balls de saló, teatre… La majoria d’activitats conten amb grups de nens i nenes des de 3 anys que són el futur de l’entitat.
L’Esbart Dansaire Renaixença i la seva colla bastonera Bastoners del Poble-sec han participat en diversos Festivals Internacionals Folklòrics a: Badajoz, Valladolid, Galícia, Portugal, Anglaterra, Itàlia, França, Bèlgica, Romania, Hongria, Mallorca i Menorca, El Vallespir i El Conflent a més d’actuacions per tot Catalunya entre les que podem destacar, entre altres, la participació en el Festival Internacional de Cantonigrós, l'Aplec Internacional a Perpinyà, VallDansa de Ribes de Freser...
Realitzem cercaviles amb balls de bastons i també, si cal, incorporem altres danses de comparsa com Balls de Gitanes de la Catalunya Nova, Balls de Cercolets, Balls de Romeus, etc… Tot amb música en directe. Formació musical que conta amb gralles o tarotes.
Les actuacions a plaça o escenari estan formades per balls i danses religioses, festives de carnaval, ball pagès, danses de traspàs, etc… totes elles enllaçades formant blocs d’una zona geogràfica determinada. També acompanyades de música en directe amb dues formacions:
1ª Formació de cercavila: gralla seca, gralla de claus per acompanyar balls de comparsa i balls de bastons .
2ª Formació orquestral: acordió cromàtic, flauta travessera, baix i veu.
També disposem de tota la música enregistrada (CD's, mp3)
L'esbart Dansaire Renaixença compta amb quatre programes de dansa diferenciats:
Repertori de cercavila i comparsa de Catalunya: cercolets, gitanes de la Catalunya Nova, Romeus, Valencians...
Repertori català de balls religiosos i processionals, estacionals de pagès, de traspàs de càrrecs, de competició entre pobles, etc...
Repertori de ball de les illes balears: Eivissa i Formentera. Ball pagès (sa curta, sa llarga...), Mallorca (jotes, boleros, mateixes...) Menorca (jotes, fandangos...)
Repertori de ball del Pais Valencià: Jotes, Boleros, Fandangos, Seguidilles...
Seguidament us oferim uns vídeos d'alguna de les actuacions de l'esbart:
Història de l'Esbart Dansaire Renaixença:
El Grup Internacional de Danses Renaixença de Barcelona, neix com un projecte multidisciplinar basat en la música, la dansa i el teatre en totes les seves vessants.
Entitat dedicada a la recerca, estudi i divulgació de les tradicions dansades, la música i el teatre.
L’essència d’aquest recau en l’esbart dansaire perquè el seu creador, el folklorista Frederic Gaude Viñas, aporta els seus coneixements per a la formació del mateix.
Per tant, la primera activitat que desenvolupa Renaixença és la de l’esbart dansaire, prenent el nom d’Esbart Dansaire Renaixença, tot i que des de les primeres actuacions ja exhibeix balls de bastons en els seus programes de dansa. No serà fins l’any 2000 que actuarà també com a colla bastonera.
Any 1980 a 1989:
El 7 de gener de 1988 es constitueix el Grup Internacional de Danses Renaixença amb l’esbart dansaire com activitat principal.
Realitza el seu primer assaig l’11 de gener amb un grup de 29 persones, al teatre de la Casa Menorca al carrer de la Diputació, 215 principal, al barri barceloní de l’Eixàmple, on serà la seva primera seu social.
Des de el primer moment sabiem la resposabilitat que agafavem vers l'entitat, sobretot pel que feia a la representació de la mateixa actuant molt conjuntament amb l'esbart.
Frederic Gaude ja havia tingut contactes amb diverses entitats i experts en ball pagès de les illes (Toni Planas d'Eivissa, Pilar Escandell de Menorca i Jordi Cloquell de Mallorca) i tenia clar que havia de trasmetre aquesta informació als seus dansaires perquè en el menor temps possible les següents entitats poguessin comptar amb l'esbart per a la representativitat de Casa Menorca, Amics de Mallorca i la Casa d'Eivissa i Formentera. Dites entitats actuaven habitualment d'una forma individual tant com col·lectiva entre elles.
La primera actuació de l’esbart es a Santa Perpètua de Mogoda el dia 6 de març de 1988 per la 6a Trobada d’Esbarts organitzada per l’esbart Bernat de Mogoda.
Vam anar a dinar a l'ermita de Santiga, al voltant del llac, on feia un vent de mil dimonis; sort del sol que escalfava.
Programa de mà de la VI Trobada d'Esbarts a Santa Perpètua de Mogoda. Any 1988.
VI Trobada d'Esbarts a Santa Perpètua de Mogoda. Any 1988. Esbart Dansaire Renaixença ballant el Ball de Cintes de Les Preses.
VI Trobada d'Esbarts a Santa Perpètua de Mogoda. Any 1988. Esbart Dansaire Renaixença ballant un galop de conjunt amb els altres esbarts participants.
A les sis de la tarda del mateix dia vam fer la segona actuació de la vida de l’Esbart Dansaire Renaixença, al Casal de L’Eixàmple. Ens va acompanyar el Sr Joaneda de Casa Menorca. El programa de dansa triat per aquesta ocasió va ser: la Morisca de Gerri de la Sal, Jota Fandanguera de Menorca, el Patatuf de Sant Climent de Llobregat, Parado de Valldemossa, Jota dels enamorats de Bunyola, l'Hereu Riera del Pallars i el ball de cintes de Les Preses.
La tercera actuació de l’esbart es fa a la mateixa Casa Menorca, en companyía del grup d’havaneres “Cavall Bernat” que dirigeix el mestre Ortega Monasterio.
Grup d'avaneres "Cavall Bernat" amb Ortega Monasterio tocant l'acordió. Any 1988.
Ballant els Ball de Cintes de Les Preses. Any 1988.
Preparats per ballar la jota menorquina. Any 1988. En la foto Mercè Puig i Frederic Gaude.
Programa de mà de la IV Trobada d'esbarts a la Plaça de Sóller.
Esbart Dansaire Renaixença (colla infantil). Trobada d'Esbarts. 14 de maig de 1988. Plaça de Sóller.
Esbart Dansaire Renaixença (colla infantil amb Pascual Maragall). Trobada d'Esbarts. 14 de maig de 1988. Plaça de Sóller.
Esbart Dansaire Renaixença (colla infantil) Ballant el Ball del Rogle d'Areny de Ribagorça. Trobada d'Esbarts. 14 de maig de 1988. Plaça de Sóller.
Esbart Dansaire Renaixença (colla infantil) ballant el Ball del Rotlletó. Trobada d'Esbarts. 14 de maig de 1988. Plaça de Sóller.
L'Esbart Dansaire Renaixença va representar Casa Menorca de Barcelona a les Festes de La Mercè de l'any 1988.
Fotografia feta a la Plaça de La Mercè. Diada de Sant Isidre de 1988.
Recepció a Casa Menorca. Al centre el president i la seva esposa i tres parelles de l'esbart reprasentant Eivissa, Mallorca i Menorca. Diada de Sant Isidre 1988.
El dia 3 de juny de 1988 vam estar convidats pels "Amics de Mallorca". El casal dels mallorquins esta situat al carrer de Ganduxer de Barcelona, no fent massa temps que va ser inaugurat. L'esbart va realitzar balls i danses catalanes i de les illes.
El dia 9 de juny es va realitzar un estudi i recerca de dades referents als vestits utilitzats en segles passats pels pagesos eivissencs. A tal efecte ens vam desplaçar a la Casa d'Eivissa i Formentera al carrer Pelai, a prop de la Plaça de l'Universitat. Tot el material va ser registrat i arxivat per a confeccionar-lo més endavant.
Estudi i recerca de vestuari a la Csa d'Eivissa i Formentera.
Els dies 17 i 22 de juny, vam realitzar unes jornades d'estudi i recerca sobre la indumentaria de les illes amb la Sra Montserrat Vidal i Cano del Museu d'Art Industria i Tradicions Populars del Poble Espanyol de Barcelona.
Jornades d'estudi i recerca sobre la indumentaria de les illes amb la Sra Montserrat Vidal i Cano del Museu d'Art Industria i Tradicions Populars del Poble Espanyol de Barcelona.
Programa de mà Festival de Dansa "Amics de Mallorca"
Centre Social dels Amics de Mallorca a Barcelona.
Programa de la Casa d'Eivissa i Formentera a Barcelona.
Els dies 11 i 12 de juny de 1988 vam preparar una sortida a Vilanova de Sau. L'objectiu era passar dos dies de convivència amb els dansaires en una casa rural. En diumenge van pujar els pares dels dansaires per dinar tots junts. El dinar va ser molt especial perquè van ser els fills que van servir als pares.
Moment abans de sortir cap Vilanova de Sau.
Fotografia de grup a Vilanova de Sau. Any 1988.
L’11 de setembre del mateix any l’esbart actua a Santa Coloma de Farners (Girona) a la Plaça de Farners. En aquesta actuació es va estrenar en vestuari de ball paggès eivissenc. Al final l'esbart va ballar el Ball del Roser de Riudaura amb el que es va treure a tot el públic a ballar.
Cartell anunciador de l'actuació de l'esbart. 11 setembre de 1988.
Santa Coloma de Farners (Girona). Esbart Dansaire Renaixença ballant el fandango menorquí. 11 de setembre de 1988.
El diumenge 9 d’octubre de 1988 l’esbart en companyía del Sr Toni Planas músic i gran sonador de castanyoles eivissenques participen en “La Festa” de l’arribada de la bandera olímpica a Barcelona. A la tarda fan una demostració de ball pagès i música a la Casa d’Eivissa i Formentera a Barcelona.
Baixant pel Passeig de Gràcia. L'eivissenc Toni Planas al davant sonant les castanyoles. 9 d'octubre de 1988.
Baixant per La Rambla amb la bandera olímpica. 9 d'octubre de 1988.
Davant el munument a Colom a la part baixa de La Rambla. 9 d'octubre de 1988.
El diumenge 20 de novembre de 1988 l’esbart balla a la Casa Repòs dels Germans Camils, activitat que es perllongarà durant anys. En aquesta ocasió se cebrava les noces d'argent de la vida religiosa del Germà Anicet Ybran i Castella.
Programa de mà de la "Festa de Ntra Sra de la Salut. 20 de novembre de l'any 1988.
Casa Repós dels Germans Camils. Secció juvenil de l'Esbart Dansaire Renaixença ballat el Ball de bastons de Moià.
L'esbart ballant ball pagès d'Eivissa (sa llarga) a la Casa Repós dels Germans Camils de Barcelona. Any 1988.
Esbart Dansaire Renaixença. Balladores de Ball Pagès Formentera i Eivissa. D'esquerra a dreta: Carolina Borrallo, Ma Àngels Estrems i Mercè Puig.
Esbart Dansaire Renaixença ballant el Parado de Valldemossa.
Pels vols de Nadal del mateix any realitzem un festival incorporant dansa moderna i teatre en alguna de les intervencions; aquest és l’inici de la idea d’esbart dansaire de Frederic Gaude Viñas: promoure la dansa, la música i el teatre popular i tradicional de tots els temps. Idea que ja fomentaven els mestres i folkloristes Aureli Capmany i Joan Rigall a primers de s XX.
Alguns moments de les actuacions.
L'any 1989 l'Esbart Dansaire Renaixença estava format per les següents persones:
Director: Frederic Gaude Viñas
Majordomia: Serafina Viñas, Angelina Estrems i Montserrat García.
Arxiu i so: Frederic Gaude i Pardillos.
Direcció Escola de Dansa: Frederic Gaude Viñas.
Dansaires: Jordi Pàmies, Marc Castelló, Josep Hernández, Enric Hernàndez, Mireia Castelló, Imma Hernández i Isabel González.
Direcció Juvenils: Frederic gaude Viñas.
Dansaires: Patric Bordoy, Sergi Deyà, Carles Sánchez, Frederic Gaude, Àngels Ginesta, Maite Ginesta, Isa Velasco, Mayte Velasco, Marcè Puig i Carolina Borrallo.
El mes de febrer de 1989 es va fer la primera actuació de l'any en la mateixa Casa Menorca coincidint amb el sopar de socis.
El mes d'abril l'esbart participa en una mostra gastronomica menorquina al Restaurant La Pima. L'esbart va fer set actuacions durant tota la setmana que va durar la mostra.
Per Sant Isidre la Casa de Madrid ens torna a convidar per a celebrar la seva festivitat.
El mateix any participa en la trobada d’Esbarts a Argentona.
Any 1990 a 1999:
El mes de gener de 1990 Renaixença canvia de local social passant al Centre Comarcal Lleidatà a la Gran Via de les Corts Catalanes, 592, 1r, 2a i Plaça Universitat, 1.
El 19 de maig de 1990 l’esbart participa en el 25è aniversari del “Narigut’s Club” a l’Hotel Ritz de Barcelona.
El diumenge 16 de setembre de 1990 l’esbart balla per la festa major del Poble-nou.
Actuació de l'esbart a la festa major del Poble-nou. Any 1990.
L’any 1992 realitzen una gira pe Anglaterra. Viatja amb dues formacions orquestrals: l’acordió i el violí de Cati Plana i Laura Imbert-Bouxard i els grallers d’Abrera. Realitza diverses actuacions: Britport Arts Center, Festival Stafford, Ajuntament Stafford, Ajuntament de Wakefield, The Boat Inn Sprotborough, Cusworth Hall Doncaster, Market Place Doncaste, The Dome Doncaster, Londres, Dover.
Arribant a Anglaterra ens esperava la primera actuació al Bridport Arts Centre.
La premsa en va fer àmplia difussió. Cusworth Hall (Doncaster).
Dissabte 8 d'agost de 1992 l'esbart balla al Town Centre de la ciutat d' Stafford.
El 22 de novembre de 1992 l’esbart participa en la “Gymnestrada”que organitzava "Gimnasios Alte" de Barcelona.
L’any 1993 Renaixença canvia la seu social a l’Associació de Veïns La França al carrer de la Mare de Déu del Remei al barri barceloní del Poble-sec.
El mes de gener de l’any 1993 Renaixença organitza per primera vegada un festival local de dansa tradicional que nomenarà “Esquitx de música i dansa tradicional” en el que cada mes es convidaran entre dos i quatre grups de dansa i música d’àmbit tradicional de Catalunya.
Ballant la jota menorquina a l'escenari del teatre del Centre Comarcal Lleidatà. Any 1993.
Aquest festival mensual passa a fer-se al Centre Cultural Tomàs Tortajada una vegada Renaixença abandona el Centre Comarcal Lleidatà.
El mateix any 1993 a Vic, Frederic Gaude Viñas rep dels seus dansaires un homenatge pels 25 anys dedicats a la dansa.
Homenatge a Frederic Gaude Viñas per part dels seus dansaires en els seus 25 anys de dedicació a la dansa tradicional. Any 1993. Vic.
L’any 1993 participa per primera vegada en la Mostra d’Entitats del Poble –sec, sent la tercera edició. Des d’aleshores hi participa cada any.
El 16 d’agost de 1993 l’esbart balla a Marçà (Tarragona).
El mes de setembre del mateix any l’esbart participa en la IX Diada de Lloseta Canta i Balla a Mallorca. I al mes d’octubre rebem a Barcelona el grup mallorquí Estel del Cocó a Barcelona, realitzant l’intercanvi.
Portada de la revista local de Lloseta (Mallorca).
El 6 d’agost de 1994 l’Esbart Dansaire Renaixença acompanyat de la cobla juvenil de Blanes dirigida per Frederic Gaude Viñas viatjen a Portugal per a participa en diferents festivals internacionals: Espiho, Grijó, Vilanova de Gaia, Santa Eulàlia de Barrosas i Lousada.
L’any 1995 l’esbart participa en l’inauguració de la Plaça del Dr Pere Franquesa al Poble-sec.
Ballada per la inauguració de la Plaça del Dr Pere Franquesa (Poble-sec).
A primers de l’any 1996 Renaixença passa a realitzar els assajos al Centre Cívic que posteriorment serà la Biblioteca Francesc Boix al carrer de Blai, alternant els assajos en el Centre Cultural Tomás Tortajada, al carrer de Font Honrada, al mateix barri del Poble-sec on es venia realitzant el mensual “Esquitx de Música i Dansa Tradicional”
A les hores va néixer la necessitat de tenir un local propi per a desenvolupar les activitats.
El 25 de març de 1996 Renaixença lloga un local al carrer de Blasco de Garay, 55 i des d’ aleshores fins l’actualitat serà la seva seu social i local d’assaig.
Per a poder fer front al lloguer del nou local es veu en la necessitat dàmpliar les activitats relacionades amb el seu ideari i és aleshores quan comencen les activitats setmanals de música, balls de saló, hip-hop, claqué, flamenc, instruments tradicionals i teatre.
El dissabte 1 de juny de 1996 l’esbart participa en el Xè Festival Folklòric de Ciutadella a Menorca. Ballant davant la Catedral.
El mateix any l’esbart inicia els contactes amb el Casal Català de La Havana amb la persona de Carlos Velázquez. Aquest contacte segueix fins l’actualitat, viatjant en anys alternatius a Cuba per ensenyar danses a l’Esbart Montserrat de La Havana que te la seva seu al Casal Català de Naturals de Catalunya.
El 19 d’octubre de 1997 participa en la 1a Mostra Nacional de Dansa al camp del barça.
Durant l’hivern de l’any 1997, el director de l’esbart, Frederic Gaude Viñas va engrescant a la gent del barri per a crear una colla castellera en el Poble-sec.
Pel Nadal del mateix any Renaixença presenta l’embrió del que ha de ser el grup musical que acompanyarà les danses de l'esbart des d’ara.
Artícle del Diari Zona Sec anunciant la creació dels Castellers del Poble-sec.
L’any 1998, per la Mostra d’Entitats del Poble-sec, l’Esbart Dansaire Renaixença presenta la nova colla castellera Castellers del Poble-sec. Encara amb molt poca gent (12 adults i 18 joves) a la Plaça del Setge de 1714. Carreguen i descarreguen un pilar de quatre i un quatre de cinc. Frederic Gaude Viñas, creador i impulsor de la colla n'estava segur que la iniciativa donaria fruïts...
Primera actuació en públic dels Castellers del Poble-sec carregant un pilar de quatre. Any 1996. Plaça del Setge de 1714 (Poble-sec).
Castellers del Poble-sec en la seva primera actuació en públic, intentant carregar un altre pilar de quatre per la Mostra d'Entitats del Poble-sec (Plaça del Setge de 1714).
Segona actuació dels Castellers del Poble-sec a la Plaça del Sortidor. Carregant un 4 de 5.
Segona actuació dels Castellers del Poble-sec a la Plaça del Sortidor. Carregant un 3 de 5.
Els primers assajos de la colla castellera es fan a la sala gran de la seu de Renaixença al carrer de Blasco de Garay, 55 baixos.
El jovent dels castellers s’incorpora al grup dels bastoners, fent diverses actuacions conjuntes pel barri.
El mes de desembre de 1998 els bastoners del Poble-sec i els Castellers participen en les jornades de portes obertes que ofereix el MNAC. Dos dies abans en el local de Renaixença, al finalitzar l'assaig, s'entrega a tots els components castellers la que ha de ser la seva indumentaria des d'ara. Els nervis fan fer llenya un 3 de 6. Conjuntament hi van actuar els Bastoners del Poble-sec també de l'Esbart Dansaire Renaixença.
Castellers del Poble-sec al MNAC. Carregant un 3 de 6.
Carta d'agraIment per la participació en les jornades de portes obertes al MNAC.
Girona. 100 Anys d'Esbarts Dansaires. Conjunt musical de l'Esbart Dansaire Renaixença: d'esquerra a dreta: Paulí Peña, Eva Fernández, Jordi Pujols, Frederic Gaude.
El 25 d’abril de 1999 l’esbart participa en la 1a Trobada d’esbarts a La Marina.
L’1 de maig de 1999 s’inaugura el Centre Cívic El Sortidor al Poble-sec. L’Esbart, els bastoners i els castellers hi son presents. Enterrant simbólicament sota la primera pedra un bastó dels bastoners, un mocador dels castellers i una partitura del “Vals del Sortidor” feta expressament pel nostre mestre Paulí Peña, per a tal ocasió.
El 20 de juny del mateix any l’esbart infantil i juvenil participa en la XI Trobada d’Esbarts Infantils i Juvenils d’Olesa de Montserrat.
Com cada any també enguany participa l'esbart a la Mostra d'Entitats del Poble-sec; ballant en l'escenari que hi ha a la Plaça dels Ocellets cantonada Avinguda del Paral·lel.
La secció de veterans de l'Esbart Dansaire Renaixença ballant la Contradansa d'Alentornl. Mostra d'Entitats del Poble-sec. Any 1999.
Any 2000 a 2009:
L’any 2001 l’esbart participa en el IV Aplec d’Esbarts Dansaires a Sant Adrià del Besos.
El mateix any l'esbart viatja a Galícia (Pereiras Mos) invitats per l'Esbart de Sant Adrià del Besos.
Esbart Dansaire Renaixença preparat per ballar l'Entrelliçada de Tuïr. Galícia any 2001.
A l'escenari l'Esbart de Sant Adrià ballat; acompanyats pel conjunt musical de Renaixença. Galícia any 2001.
El 27 de maig del mateix any l’esbart col·labora amb l’Associacoó “La Antorcha” en la Sarsuela en dos actes “Cançó d’Amor i de Guerra” que es representa al teatre del Casino L’Aliança del Poble-nou.
També participa en el Centenari dels Esbarts Dansaires a Girona.
El 50è aniversari de la Comissió de festes Mata/Piquer.
La festa major de Sants...
El 16 de novembre de l’any 2002 l’esbart participa en el 8è Festival de Tardor que organitza l’Esbart de Sant Joan Despí.
L’any 2003 l’esbart amb el seu conjunt musical, comença a participar en la festa major de Les Planes, activitat que es perllongarà fins l’any 2015.
Participa en el festival Antonio Machado a Colliure (França).
Diploma entregat a l'Esbart Dansaire Renaixença. Colliure 23 de febrer de 2003.
Del 9 al 15 d’agost de 2004 l’Esbart Dansaire Renaixença participa en el Festival Internacional d’Alatri (Itàlia)
El 21 de maig de 2005 l’esbart participa en el “VI Festival de Dansa Tradicional i Popular d’Esplugues” Al Parc Pou d’Elx.
El mes de juliol de 2006 l'Esbart Dansaire Renaixença realitza el "I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional". Del 18 al 23 de juliol s'organitzen actes relacionats amb la música i la dansa tradicional així com exposicions, tallers, fira i mostres itinerants, algunes d'elles conjuntament organitzades per entitats com el Museu Etnològic i Poble Espanyol de Barcelona.
Tots els matins obria la Fira de Tradicions a les 9.30 i tancava a les 10.00 de la nit quan començaven les actuacions a plaça. A més durant el matí s'organitzaven a la Plaça dels Ocellets i carrer Blasco de Garay tallers, jocs tradicionals, etc per al públic en general i sortides culturals per als grups convidats de l'estranger.
Tots els vespres a la Plaça del Sortidor del Poble-sec hi va haver actuacions de grups vinguts de l'estranger que participaven al costat també d'altres grups i esbarts dansaires convidats a tal efecte.
Una vegada acabat de ballar a cada grup s'oferia un berenar-sopar per als membres de cadascún d'ells.
El Centre Cívic "El Sortidor" situat a la mateixa plaça col·laborava cedint les instal·lacions per als canvis de vestuari dels grups, el sopar dels grups vinguts de l'estranger i el berenar-sopar dels demés grups de Catalunya.
Cartell anunciador de l'acte. Juliol de 2006.
I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec. Sisli Kültúr ve Turism Derneéi (Turquia).
I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec. Sisli Kültúr ve Turism Derneéi (Tblisi-Turquia).
I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec. Escolania de Cali (Colómbia).
I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec. Grup de Bolivia.
I Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec. Grup de Perú.
Piïsos participants l'any 2006: Cali, Turquia, Polonia, Perú, Bolivia i Xile; grups vinguts d'Eivissa i Galícia, . A més dels esbarts dansaires de Catalunya.
L’any 2006 l’esbart participa en la XXIII Mostra Folklòrica organitzada pel grup folklòric Barranc d’Algendar de Ferreríes (Menorca). El mes de setembre i coincidint amb les festes de la Mercè’06, el grup menorquí balla amb nosaltres a la Plaça Nova davant la Catedral de Barcelona, tornant la visita.
Esbart Dansaire Renaixença ballant el Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès. Al fons el Grup Dansaire Barranc d'Algendar de Ferreries (Menorca) amb el que vam fer l'intercanvi i la Cobla Sabadell dirigida pel mestre Figuerola. La Mercè'06.
Esbart Dansaire Renaixença ballant a la Plaça Nova. Festa Major de Barcelona any 2006.
El 18 de desembre del mateix any l’esbart participa en la ballada del 50è aniversari de l’Esbart Sarrià.
Cartell anunciador del II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de la India.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de Servia.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de Catalunya (Colla Maig).
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants d'Anglaterra. Morrys Man.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants d'Itàlia. Val Resia
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de Mèxic.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de Mèxis-Tabasco.
II Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional. Any 2008. Representants de Catalunya. Esbart Dansaire Renaixença com a organitzador del festival.
Moment del repartiment d'obsequis del II Festival Internacional. Any 2008.
Sopar de Germanor del II Festival Internacional. Any 2008.
La premsa.
L'any 2010 l'Esbart Dansaire Renaixença i la seva colla bastonera Bastoners del Poble-sec, convidats pel Foment Excursionista de Catalunya (Poble-sec), participen en les jornades de les caminades internacionals a Blankenberge (Bèlgica).
Cartell anunciador dels actes. Any 2010.
Targeta editada pels organitzadors amb alguns membres de l'esbart.
Afinant les tarotes en Rómul i en Frederic, preparats per començar l'actuació del matí. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ball de cercolets de Vilafranca del Penedès. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Balls de bastons. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Balls de bastons. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ball de Gitanes de Sitges. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Recepció a l'Ajuntament de Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ballant el Ball de Majorales d'Ulldemolins a l'Ajuntament de Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ball de Diables del Ball de Gitanes del Vallès. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ballant les catxutxes del Ball de Gitanes del Vallès. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Ballant la jota del Ball de Gitanes del Vallès. Blankenberge (Bèlgica). Any 2010.
Zona Sec anunciant el III Festival Internacional.
Cartell anunciador del III Festival Internacional de Música i Dansa al Poble-sec. Any 2010.
III Festival Internacional de Música i Dansa al Poble-sec. Representants de Georgia. Any 2010.
III Festival Internacional de Música i Dansa al Poble-sec.. Representants de Galícia.
III Festival Internacional de Música i Dansa al Poble-sec. Any 2010.
Carta de l'Ajuntament de Barcelona en reconeixement del Festival Internacional de Música i Dansa al Poble-sec que organitza l'Esbart Dansaire Renaixença. Any 2010.
El 26 de març de 2011 l’esbart participa en la Trobada d’Esbarts a L’Escala (Girona).
Programa de mà de l'acte. Any 2011.
Ballant l'Espolsada de Premià de Dalt i el Ball de cercolets de Vilafranca del Penedès. Dissabte 26 de març de 2011.
El mes de maig de 2011 l'esbart participa en el "Festival de Folklore Ciudad de Badajoz" participant conjuntament amb la colla bastonera "Bastoners del Poble-sec".
Cartell anunciador del programa. Maig de 2011.
Festival Ciudad de Badajoz 2011. Esbart Dansaire Renaixença ballant els diables amb el vell del Ball de Gitanes del Vallès.
Festival Ciudad de Badajoz 2011. Esbart Dansaire Renaixença ballant el Pas d'Entrada del Ball de Gitanes del Vallès.
Festival Ciudad de Badajoz 2011. Esbart Dansaire Renaixença ballant l'Espolsada de Premià de Dalt.
El mes d’agost de 2011 l’esbart viatja a Romania per a participar en festivals folklòrics a Curtea de Arges, Mioveni, Topoloveni, visitant també Bucarest.
Arribada a Romania. Esbart Dansaire Renaixença dansaires i músics.
Programa i premsa.
Ballant l'Espolsada de Premià de Dalt acompanyats del conjunt instrumental de Renaixença a la ciutat romanesa de Campulung. Any 2011.
Diplomes otorgats a l'Esbart Dansaire Renaixença dels ajuntaments de Topoloveni i Mioveni.
Dia de presentació oficial del Festival Carpati amb tots els països convidats.
Festival Carpati. Ballant un programa de balls aranesos a Curtea de Arges.
Festival Carpati. Ballant un programa de balls aranesos a Curtea de Arges.
Festival Carpati. Ballant un programa de balls aranesos a Curtea de Arges.
Actuació final dels grups convidats. L'Esbart va ballar el Ball de Gitanes del Vallès.
Actuació final dels grups convidats. L'Esbart va ballar el Ball de Gitanes del Vallès.
El 16 d'octubre de 2011 l'Esbart Dansaire Renaixença participa en la ballada conjunta del 70è aniversari del Grup de Dansa Vilanova.
Programa d'actes.
Foto de grup dels dansaires de Renaixença que van participar en el 70è aniversari del Grup de Dansa Vilanova. Any 2011.
L'Esbart Dansaire Renaixença és convidat per l'Esbart Dansaire de Tarragona per a participar en una trobada d'esbarts de grups de veterans.
Ballant el Ball de Faixes de Maldà.
Ballant el Ball de Majorales d'Ulldemolins.
Ballant l'Indiot de La Seu d'Urgell.
L’any 2012 participa novament en el festival folklòric “Vall Dansa” de Ribes de Freser, organitzat per l’Esbart Eudald Coma.
Valldansa 2012. Esbart Dansaire Renaixença ballant el Ball de Gitanes del Vallès (Xotis).
Del 19 al 22 de juliol de 2012 l'Esbart Dansaire Renaixença va organitzar el IV Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec.
El muntatge es realiza a primera hora del matí del dia de la inauguració.
Sonorització i dimers a l'altra punta de la plaça i davant l'escenari .
La nit més important. La presentació del Festival i primeres actuacions. En la fotografia Josep Guzmán president de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec i Frederic Gaude president de Renaixença, els organitzadors del festival.
Imatge de la festa posterior a la ballada a plaça.
El mes de juliol de 2013 l'Esbart Dansaire Renaixença viatja a La Seca (Valladolid) per a participar en un festival folklòric.
Programa de mà de la festa major de La Seca (Valladolid) on va participar l'Esbart Dansaire Renaixença. 27 de juliol de 2013.
Ballant el Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès.
Els avis del Ball de Gitanes del Vallès.
Ballant el Ball de Gitanes del Vallès.
El 26 d'agost de 2013 l'Esbart Dansaire Renaixença actua a Riudecols per la seva festa major.
Ballant una polka "La Cigarrera". Actuació realitzada a Riudecols el 26 d'agost de 2013.
Ballant el Galop de Panderetes de València. Riudecols el 26 d'agost de 2013.
Foto de grup amb els representants de l'ajuntament. Riudecols el 26 d'agost de 2013.
El 7 de setembre de 2013 l’esbart participa en el festival de dansa que organitza l’Esbart Francesc Pujol a Tremp (Lleida).
Cartell de festa major de Tremp 2013.
Programa de mà.
Final del Ball de Gitanes del Vallès.
Mostra de Danses Tradicionals a Tremp (Lleida). Esbart Dansaire Renaixença ballant la segona part del Bolero de Castelló.
A pimers de setembre l'Esbart Dansaire Renaixença es desplaça a Les Borges Blanques per a participar en els actes de festa major. Ballen davant la Biblioteca.
Les Borges Blanques. Cartell de festa major de l'any 2013.
Les Borges Blanques. Secció de veterans de l'Esbart Dansaire Renaixença ballant la Bolangera. Any 2013.
Ball de diables de les Gitanes del Vallès.
Les Borges Blanques. Esbart Dansaire Renaixença ballant les Contradanses del Ball de Gitanes del Vallès. Any 2013.
Les Borges Blanques. Esbart Dansaire Renaixença ballant els xotis del Ball de Gitanes del Vallès.
Les Borges Blanques. Esbart Dansaire Renaixença ballant les Catxutxes del Ball de Gitanes del Vallès.
Les Borges Blanques. Secció de veterans de l'Esbart Dansaire Renaixença ballant el Ball de Ballestes. Any 2013.
Les Borges Blanques. Secció Infantil de l'Esbart Dansaire Renaixença ballant el Ball del mocador de Bot.
Les Borges Blanques. Secció Infantil de l'Esbart Dansaire Renaixença. Foto de grup a la fi de l'actuació. Any 2013.
El mes de nevembre del mateix any l'esbart torna a visitar Les Borges Blanques, aquesta vegada per a participar en la gran festa dels octogenaris realitzada al teatre municipal.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Polca "La Cigarrera". Festa dels Octogenaris a Les Borges Blanques. 17 de novembre de 2013.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Polca "La Cigarrera". Festa dels Octogenaris a Les Borges Blanques. 17 de novembre de 2013.
Com cada any en 2014 l'esbart va pujar a Montserrat pel 58è Aplec d'Esbarts Dansaires que organitza anualment l'Obra del Ballet Popular.
58è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Algunes dansaires de la secció infantil subjectant els calaixos del baiard al costat del cos de dansa. Any 2014.
58è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Ballant la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril. Any 2014.
Del 15 al 22 d’agost de 2014 l’esbart viatja al nort d'Hongría per a participar en el Festival Internacional de Sátoraljaúhely, participant també en altres esdeveniments de les mateixes característiques a altres ciutats; visitant també Budapest.
Cartell del festival. Agost de 2014.
Conjunt instrumental de l'Esbart Dansaire Renaixença preparant-se per fer l'actuació a l'escenari principal de Sátoraljaúhely (Hongria).
XXVI festival Zemplén (Hongria). Agost de 2014.
Diploma otorgat a Renaixença per l'organitzador del festival.
Per les Festes de Santa Eulàlia'15 l'Esbart Dansaire Renaixença participa amb les seves seccions infanti i juvenil.
Festes de Santa Eulàlia (Plaça Sant Jaume de Barcelona) L'esbart juvenil ballant el ball de Valencians de Bellmunt.
Festes de Santa Eulàlia (Plaça Sant Jaume de Barcelona) L'esbart juvenil ballant el ball del mocador de Bot.
Grup musical Renaixença a Chantonnay. Any 2015.
Esbart Dansaire Renaixença i conjunt instrumental realitzant un repertori de balls aranesos. Any 2015.
Ballant La Morisca de Gerri de la Sal. Any 2015.
El públic assistent va gaudir molt de la nostra actuació.
L'11 de setembre de 2015 l'esbart balla a Palamós realitzant una cercavila amb balls de comparsa des de l'Ajuntament a la Plaça on es fan els parlaments institucionals.
Davant l'Ajuntament de Palamós preparats per començar la cercavila.
Vilanova del Vallès. Cartell de l'acte. Any 2015.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Disfressada de Corbera de Llobregat. Ballada a Vilanova del Vallès. Any 2015.
El mes de setembre de 2015, per les festes de La Mercè, l'Esbart Dansaire Renaixença balla al Palauet Albéniz de Barcelona.
Foto de grup dansaires i músics. Palauet Albéniz de Barcelona. Any 2015.
L'Esbart Dansaire Renaixença ballant un extens repertori de balls aranesos.
L'Esbart Dansaire Renaixença ballant les Aubades de Bossóst.
L’any 2016 l’esbart participa en el “I Dansamics” a Llinars del Vallès organitzat per l'Esbart de Llinars.
"Dansamics" Teatre de Llinars. 2 de juny de 2016.
El mes de novembre de 2016 l'esbart balla a l'Auditori de La Torrassa (L'Hospitalet).
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril. 61 Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2017.
Esbart Dansaire Renaixença. Fotografia de grup al Monestir de Montserrat. 61 Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2017.
També l’any 2016 l’esbart participa en l’Aplec Internacional a Perpinyà amb la seva colla bastonera.
Cartell anunciador de l'acte. 20 de maig de 2017.
Actuació de l'esbart a l'escenari del barri de La Marina. Ballant la Jota foguejada de Benissanet.
El dia 25 de juny l'esbart balla a Montcada Bifurcació (Can Sant Joan) amb un repertori de balls i danses de Catalunya i el Pais Valencià.
Programa desplegable de la festa major de Can Sant Joan a Montcada. Any 2017.
Ballant el fandango d'Aiora.
Ballant la Xàquera Vella. Montcada i Reixac (Can Sant Joan). Sant Joan de 2017.
Una vegada més l'Esbart Dansaire Renaixença participa en el festival "Vall Dansa'17" que organitza l'Esbart Eudald Coma de Ribes de Freser (Girona). Esbart amb el qual hem fet una bona amistat.
Cartell anunciador del "Valldansa" 2017.
Ballet de Folgueroles per l'Esbart Dansaire Renaixença a Pardines "Valldansa'17".
L'any 2018 l'Esbart Dansaire Renaixença celebra el seu 30 aniversari (7 de gener de 1988). El primer dels actes que fara durant aquest any és una trobada de balls de carnaval que va anomenar "Per Carnestoltes balls i moltes voltes". Van ser convidades tres entitats de diferents poblacions que mantenen viu el ball per carnaval: la Colla de Gitanes de Montmeló, els Picacrestes del Prat de Llobregat (ball del Carnestoltes i ball de la Creu), la Colla de Gitanes de Martorelles i l'Esbart Dansaire Renaixença com a organitzador de l'acte. Es va comptar amb la presència del Sr Llorenç Solà i Bernaus president de l'Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès.
L'any 2018 els dansaires del cos de dansa de l'esbart son: Iris Navarro, Nerea Fernández, Amanda Carrillo, Núria Domènech, Alexandra Pinto, Dana Gaude, Claudia Giménez, Marina Viladrich, Natalia Reyes, Martina Castell, Jose Heréncia, Steven Valéncia, Quim Pallarès, Sergi Moreno, Xavi Moreno, Jordi Castell.
Cartell de l'acte. Any 2018.
Esbart Dansaire Renaixença. Danses de Vilanova.
Colla de Gitanes de Martorelles.
Colla Picacrestes del Prat de Llobregat. Ball de la Creu.
Colla de Gitanes de Montmeló.
Esbart Dansaire Renaixença. Ball de Gitanes.
http://el3.cat/lesbart-dansaire-renaixenca-celebra-el-30e-aniversari-amb-una-trobada-de-balls-al-poble-sec/
Als dansaires de l'esbart els va acompanyar el seu conjunt musical format per Judit García a la flauta travessera, Raquel Pérez a l'acordió, Rómul Llovera al clarinet i Frederic Gaude a l'acordió.
L'Esbart Dansaire Renaixença va participar, com cada any, en els actes de cultura popular i associativa de les festes de La Mercè'18.
Fotografia de grup abans de l'actuació a l'escenari de Plaça de Catalunya.
Actuació de l'esbart a la Plaça de Catalunya. Festes de La Mercè'18. Dilluns 24 de setembre de 2018. Ballant la contradansa de la Quadrilla de Martorell.
Actuació de l'esbart a la Plaça de Catalunya. Festes de La Mercè'18. Dilluns 24 de setembre de 2018. Ballant la contradansa de la Quadrilla de Martorell.
Ballant la Morisca de Gerri de la Sal segons el recull de Joan Rigall. La Mercè'18.
Esbart Dansaire Renaixença. Ballant les Danses de Vilanova. Plaça de Catalunya. La Mercè'18.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Jota de Castelló. Plaça de Catalunya. La Mercè'18.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Jota de Castelló. Plaça de Catalunya. La Mercè'18.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Jota de Castelló. Plaça de Catalunya. La Mercè'18.
Cartell anunciador del 1r Festival de Danses Tradicionals al Prat 2018, al qual vam ser convidats.
Com cada any l'Esbart Dansaire Renaixença amb totes les seves seccions va participar en la cavalcada del Patge Gregori al Poble-sec construint i decorant la carrossa del Patge Gregori i aportant les comparses que van ballant darrera d'aquesta amb els nens i nenes de l'entitat.
Patge Gregori. Any 2019.
El dissabte dia 4 de gener de 2019 el Patge Gregori va estar recollint les cartes dels nens i nenes del nostre barri i demés curiosos d'altres indrets que s'hi atansaven. Al matí a la Plaça de Santa Madrona i a la tarda durant la cavalcada que va sortir del Parc de les Tres Xemeneies per acabar una altra vegada a la mateixa plaça.
Patge Gregori. Any 2019.
El patge reial Gregori va desfilar pels carrers del Poble-sec el passat divendres 4 de gener. Des de dos quarts de sis de la tarda fins les vuit del vespre, centenars d’infants i de voluntaris van acompanyar el patge per a donar-li la carta dels Reis al final del cercavila. Antoni Reig, president de la Coordinador d’Entitats del Poble Sec, explicava que “hi ha quatre carrosses, cada una per a les entitats que hi participen, i nosaltres hem coordinat i organitzat aquest acte”.
La comitiva reial va sortir dels Jardins de les Tres Xemeneies, a tocar del Paral·lel, per acabar a la plaça de Santa Madrona. Enguany, la novetat va ser el pas pel carrer Blai. Reig detallava que “és un repte per la quantitat de terrasses que hi ha, però és un carrer central i recorrem tot el barri per dins”. Sobre la cavalcada, Javier Velasco, dels comerciants del Poble-sec, destacava “el paper dels voluntaris i els infants del barri per implicar-se i fer-ho possible un any més”.
Amb tot, la regidora Laura Pérez reconeixia que “és complicat organitzar actes com aquest que impliquen tantes entitats, però ha estat un èxit i els carrers s’han vist ben plens”. A la plaça de Santa Madrona és on esperaven els infants per donar les cartes al patge Gregori. Manel Diéguez, president dels Amics de la Plaça de Santa Madrona, comentava que “cada cop vénen més nens i ja des d’una hora abans de l’arribada del patge s’esperen i d’aquí no marxarem fins que cada nen i nena doni la seva carta”. En aquest sentit, el propi patge Gregori admetia que “estem molt contents de tenir tanta feina, de tenir aquesta rebuda per part del barri i els infants poblesequins”.
Dintre l'any 2019 que es fan els 150 anys del Poble-sec l'Esbart Dansaire Renaixença recolzant aquesta important fita, va organitzar la "Primavera musical 150 anys del Poble-sec" que va unir dues entitats que ja va sent habitual veure-les juntes en actes de cultura musical. Aquestes entitats van ser el conjunt instrumental de l'Escola Municipal de Música de Palau Solità i Plegamans i l'Esbart Dansaire Renaixença. Dins la sala d'actes del Centre Cívic "El Sortidor" es va fer un programa de música i danses tradicionals que va aplegar veïns amics i curiosos que van omplir la sala. L'acte va començar a les 7 de la tarda.
Cartell de l'acte "Primavera musical 150 anys del Poble-sec" Organitzat per l'Esbart Dansaire Renaixença. 4 de maig de 2019.
Fotografia de grup. Escola Municipal de Música de Palau i Esbart Dansaire Renaixença.
El diumenge 19 de maig de 2019. l'Esbart Dansaire Renaixença va participar en el 63è Aplec d'Esbarts a Montserrat, que organitza anualment l'Obra del Ballet Popular. Enguany van ser les seccions de pares/antics dansaires i Cos de Dansa les que van participar.
La Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril, específica per aquesta diada, va donar inici a l'aplec. Amb les roses que dipositen les balladores dins el baiard que cedeix l'Obra del Ballet Popular i creat específicament per aquesta ocasió, es forma la senyera que en un moment de la dansa és enlairat per alguns dansaires al centre de les rotllanes de balladors i balladores. Sortint d'ofici es fa la gran ballada a la plaça del davant del Monestir.
Programa de mà del 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Diumenge 19 de maig de 2019.
Sempre és un plaer expressar amb les nostres danses la cultura i catalanitat del nostre poble. Tot i que el cel amenaçava pluja i estava força tapat, aquest anys es va poder fer l'aplec a la muntanya santa.
A les 10 del matí tothom està preparat per a ballar la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril. Els caixons que formaran el baiard son custodiats pels dansaires més petits i esperant que la cobla comenci a interpretar les primeres notes.
Dansaires de l'Esbart Dansaire Renaixença.
63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Ballant la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril. Any 2019.
El baiard és un element que va fer construir l'Obra del Ballet Popular l'any 1960 i que cada any s'encarrega de revisar-lo per a poder fer l'ofrena de les flors a la Verge de Montserrat. Antigament l'estructura era de fusta. Les balladores dipositen les roses o clavells que porten agafats al pit durant la dansa, just abans de fer les corrandes finals.
És costum de l'esbart que després de ballar la Dansa d'Ofrena els balladors i balladores es facin una fotografia. 63è aplec. Any 2019.
La resta dels balls, que solen ser deu, es fan després de sortir d'ofici, aproximadament a les 12.00h.
Esbart Dansaire Renaixença ballant eth Tricoter. 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2019.
Esbart Dansaire Renaixença ballant eth Tricoter. 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2019.
Esbart Dansaire Renaixença ballant eth Tricoter. 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2019.
Esbart Dansaire Renaixença ballant la Quadrilla de Martorell. 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2019.
Esbart Dansaire Renaixença ballant el Cap de Dansa de Pinell de Brai. 63è Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 2019.
Foto de grup després de la ballada del 63è Aplec.
El 24 de novembre a les 17h es va celebrar al Teatre Modern del Parat de Llobregatel 2n Festival de Danses Tradicionals. Van participar l'Esbart Català de Dansaires (secció juvenil) i l'Esbart Dansaire Renaixença (Cos de Dansa), a més de la Colla Dansaire Picacrestes.
Cartell anunciador de l'acte. 24 de novembre de 2019.
Els tres esbarts representen les danses tradicionals catalanes respectant-ne la coreografia original. També l'Esbart Català i l'Esbart Dansaire Renaixença han ajudat als Picacrestes en diferents ocasions en la tasca de preservar i mostrar balls i danses tradicionals.
Esbart Dansaire Renaixença realitzant un seguit de balls de la Valh d'Aran.
Esbart Dansaire Renaixença. Corranda alta de Surnià.
Esbart Dansaire Renaixença ballant l'Espolsada de Premià de Dalt.
II Festival de Danses Tradicionals (El Prat). Fotografia de grup després de la ballada. Esbart Català de Dansaires, Picacrestes i Renaixença. 24 de novembre de 2019.
El diumenge dia 1 de desembre de 2019 l'Esbart Dansaire Renaixença i els seus Bastoners del Poble-sec fan una exhibició conjunta de balls de bastons i danses per als assistents a l'acte "II Festa d'Òmnium" amb l'eslògan "La vaga de la Canadenca" 1919-2019.
A la nostra entitat li feia moltes ganes de participar-hi per la proximitat, encara que en el temps, de l'espai on van passar els fets... el Poble-sec, on es troba la seu de Renaixença.
Situem-nos de ple en el seu context històric. En plena efervescència del pistolerisme i amb el rerefons internacional del triomf de la Revolució Russa, al febrer de 1919 l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro (filial de la Barcelona Traction Light and Power, popularment coneguda com “la Canadenca“) va voler acomiadar a cinc treballadors administratius de les seves oficines. En virtut del plantejament estratègic sindical aprovat al Congrés de Sants per la CNT (sindicat majoritari a la Catalunya del moment) al 1918, tots els treballadors del ram laboral de l’empresa van anar a la vaga. La ciutat de Barcelona va quedar paralitzada, ja que el ram elèctric va aconseguir aturar la força productiva del país.
En un primer moment els partits polítics dinàstics (sorgits de la Restauració borbònica de 1875) van contestar amb l’ús de la força, la detenció de dirigents obrers i sindicals i la declaració de l’estat de guerra, que suposava la suspensió de les garanties constitucionals. Durant els primers dies de repressió, les forces de seguretat de l’estat van practicar més de 3.000 detencions, moltes d’elles totalment arbitràries.
Imatge de la vaga de la "Canadenca" Poble-sec Barcelona, any 1919.
Però el govern central, les forces conservadores i el governador civil de Barcelona van calcular malament la força sindical nascuda al Congrés de Sants, i els treballadors de les indústries gràfiques de Barcelona (afiliats molt majoritàriament a la CNT) van aplicar la “censura roja”, consistent a no publicar qualsevol notícia que consideressin contrària als interessos dels vaguistes o dels sindicats).
El 19 de març el líder cenetista Salvador Seguí (conegut com el noi del sucre, posteriorment assassinat pels pistolers a sou de la patronal) va arribar a un acord per tornar al treball amb els representants patronals, que preveia la readmissió dels treballadors acomiadats i la millora en les condicions laborals obreres.
Però l’acord va durar quatre dies justos, ja que l’estament militar, recelós de l’acord arribat entre obrers i patrons, es negaven a alliberar a 79 vaguistes empresonats, al que els sindicats van respondre amb la tornada a la vaga general, aquest cop estesa a tota Catalunya, i que va tornar a paralitzar tot el país.
Imatge de l'Avinguda del Paral·lel des de la "Bretxa de Sant Pau". A la dreta el Poble-sec amb "la Canadenca" a l'esquerra el Rabal.
Finalment, el 3 d’abril de 1919 el govern central va aprovar l’establiment de la jornada màxima de vuit hores (una llarga reivindicació obrera), alhora que suposà la dimissió del governador civil de Barcelona, el cap de policia Duval (que no havia dubtat en aplicar la polèmica llei de fuges) i del comte de Romanones, aleshores cap de govern, que va haver de dimitir provocant la caiguda de tot l’executiu. Al llarg de la primera setmana d’abril es va normalitzar tota la situació i els obrers van tornar als seus llocs de feina, amb la primera (i única?) gran vcitòria obrera de la història de Catalunya sota el braç.
Cartell anunciador de l'acte. Diumenge 1 de desembre de 2019.
Dansaires de l'esbart preparant-se per ballar. Diumenge 1 de desembre de 2019.
Es va començar amb una petita mostra de balls de bastons . Diumenge 1 de desembre de 2019.
Esbart Dansaire Renaixença. Diumenge 1 de desembre de 2019.
El dissabte 14 de desembre de 2019 l'Esbart Dansaire Renaixença participa en la festa dels 40 anys del Taller Artesà de l'associació de pares de discapacitats psíquics del Poble-sec.
Cartell anunciador de l'acte.
Esbart dansaire Renaixença ballant a l'auditori de la Casa del Mar. Ballant la Jota foguejada de Benissanet.
Esbart dansaire Renaixença ballant a l'auditori de la Casa del Mar. Ballant el ball de Majorales del Masroig.
Esbart dansaire Renaixença ballant a l'auditori de la Casa del Mar. Ballant la Corranda alta de Surnià (Occitània).
El diumenge dia 15 de desembre l'Esbart Dansaire Renaixença va participar com cada any en La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. A més dels grups de dansa moderna de l'entitat, també hi va participar l'esbart que va fer una petita exhibició. Els organitzadors de l'acte "Amics de Santa Madrona" cada any compten amb nosaltres per aquestes dates, cosa que nosaltres sempre estem esperant. En abdues entitats hi ha una gran amistat. Aquesta va ser la darrera ballada de l'any.
Cartell anunciador de l'acte.
Esbart Dansaire Renaixença. La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. 15 de desembre de 2019.
Esbart Dansaire Renaixença. La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. 15 de desembre de 2019.
Esbart Dansaire Renaixença. La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. 15 de desembre de 2019.
Esbart Dansaire Renaixença. La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. 15 de desembre de 2019.
Esbart Dansaire Renaixença. La Marató de TV3 a la Plaça Santa Madrona. 15 de desembre de 2019.
Any 2020 a 2029:
Degut a la pandèmia de la COVID-19, des de el mes de març de 2020 es va suspendre les activitats. Reemprenent-les en diverses ocasions i tornant-les a suspendre fins a finals d'any 2020.
La direcció de l'entitat continua sent a càrrec de Frederic Gaude Viñas.
El dia 7 de novembre de 2020 es va suspendre la ballada que tenia compromesa l'esbart a la Plaça Margarida Xirgu a l'Institut del Teatre de Barcelona. Activitat organitzada pel Consell de Cultura del Poble-sec.
Bibliografia i fonts consultades:
Arxiu de l'Esbart Dansaire Renaixença.
Arxiu fotogràfic de Steven Valéncia.
Arxiu fotogràfic de Natalia Reyes.
Arxiu fotogràfic de Núria Domènech.
Arxiu fotogràfic de Joaquim Pallarès.
Fons documental de Frederic Gaude Viñas.
0 Respuestas