Aureli Capmany descobreix la dansa just a l’inici del segle XX. Diversos fets l’acosten a aquesta activitat, entre ells: la campanya d’ensenyament de la sardana al Maresme i al Barcelonès, la mostra de balls populars feta a Vic l’any 1902 amb el nom de Ball pla, la ballada de l’Espolsada a Cardedeu per a estiuejants, l’organització de l’Aplec de la Sardana a Vallvidrera, i l’èxit extraordinari d’una mostra de danses el mes d’agost de 1907 a la mitja part de la ballada de sardanes organitzada a la plaça Reial, on s’hi balla l’Esquerrana, la Bolangera i el Patatuf.
Aquests fets, i especialment el darrer, porten Capmany a veure la necessitat d’organitzar un grup de parelles estables que aprenguin els balls catalans i els assagin per després poder-los mostrar arreu. D’aquesta manera neix al si de l’Associació de Lectura Catalana i de la seva mà el primer esbart dansaire a la ciutat de Barcelona, en el que ell fa el paper de director, documentalista i presentador. D’aquest esbart dansaire, Capmany passa, l’any 1909 a l’Esbart Català de Dansaires amb l’encomana de la direcció artística que exerceix fins al 1917. Fins a la seva mort, col·labora amb altres esbarts dansaires de la ciutat de Barcelona i d’arreu: Institució Folklòrica Montserrat, Esbart Folklore de Catalunya, Petits Cantaires i Ballaires de Sant Just, Esbart Verdaguer, Agrupació de la Dansa de Manresa, Esbart Dansaire de Tona, etc.
El diumenge 3 d'agost de 1920, els Petits Cantaires i Ballaires de Sant Just fan una exhibició de danses per la festa dels Sants Just i Pastor i Sant Llorenç a la Plaça de Sant Just de Barcelona, organitzada per una comissió de veïns.
A les deu del matí, ofici solemne cantat pel poble amb l'assistència del mateix esbart amb el vestuari típic.
A les onze del matí els Petits Cantaires i Ballaires de Sant Just van fer una ballada de dansa catalana començant amb el Ball del Ciri i acabat amb una audició de sardanes on hi va prendre part tothom que va voler.
El 29 d'agost de 1920, Capmany va dirigir la Secció de Dansa dels Petits Cantaires i Ballaires de Sant Just, de Barcelona, en l’acte dels Jocs Florals Infantils, organitzats pel Centre de Dependents del Comerç i de la Indústria de Manresa, presidits per Àngel Guimerà, al teatre Conservatori.
El 24 d'octubre de 1920 els Petits Cantaires i Ballaires de Sant Just fan una exhibició de dansa catalana a la Parròquia de Betlem en motiu de la inauguració de l'altar del Sagrat Cor de Jesús.
Bibliografia i fonts consultades:
La Veu de Catalunya. Diumenge 8 d'agost de 1920. Pàgina 2.