Any 1920 a 1929:
Aquesta entitat va aglutinar a la major part de la població dins seu. Fou creada el 1925 i estigué activa fins el 1936 en què paralitzà, per la guerra, la seva activitat. El fundador i ànima fou el capçanenc Abdó Barceló i Ciurana. Realitzà diverses actuacions en aquest període en poblacions del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, sobretot.
El dia 16 de setembre de 1928, a les 6 de la tarda, a la Plaça "Duque de La Victoria" de Gandesa, l'Esbart de Dansaires de l'Orfeó Capçanenc va realitzar una actuació dins els actes de la festa major. Van interpretar algunes sardanes i balls típics vestits amb el vestuari tradicional.
Els dies 13, 14, 15 i 16 de setembre de l'any 1929 l'esbart torna a participar en les festes de Gandesa:
"Esta pintoresca ciudad de la Tierra Alta celebrará su fiesta mayor en los días 13, 14, 15
y 16 del actual, dedicada a su excelsa patrona la virgen de la Fontcalda, on los festejos siguientes:
Repique general de campanas, gigantes y cabezudos, carreras pedestres y de bicicletas,
bailes típicos regionales por el «Esbart de Dansaires» de Capsanes, carreras de cintas,
globos grotescos, traca valenciana, castillo de fuegos artificiales, bonos a los lobres, solemne función religiosa, con orquesta local y cantados por una sección del orfeón le esta ciudad, corriendo los sermones a cargo del elocuente orador sagrado doctor Sangenís, -¡apellan real; conciertos por la banda que dir^e don Antonio
Altadill y por el orfeón de Nuestra Señora de la Fontcalda, bajo la batuta del maestro don Federico Zaragoza: iluminaciones, bailes de sociedad, entoldado y atracciones -añadas en el teatro de Gandesa. Las fiestas prometen ser lucidísima". C
Any 1930 a 1939:
Durant la Guerra Civil es paralitzen totes les activitats de l'Orfeó Capçanenc.
Un cop finit el conflicte bèl·lic, l'entitat retornà amb les seves actuacions, però només l'esbart dansaire, en una data tant primerenca com fou el 1940 (primera actuació), fins a la seva paulatina desaparició a meitats dels anys 80 del segle passat.
Any 1940 a 1949:
Any 1950 a 1959:
Any 1960 a 1969:
Any 1970 a 1979:
Any 1980 a 1989:
Al voltant de l'any 1985 l'esbart deixa de funcionar.
Any 2010 a 1919:
El dia 16 d'abril, a les 19 hores, va tenir lloc a la sala de la Pedrera de Capçanes la presentació del llibre coeditat per l'Ajuntament de Capçanes i l'Arxiu Comarcal del Priorat intitulat L'Orfeó Capçanenc i el seu Esbart Dansaire de 477 pàgines (preu 20 euros) de Joan Marco Arroyo, descendent d'aquesta població prioratina. L'acte va comptar amb els parlaments de l'autor, l'expresident del casal, Antoni Bonfill, el director de l'arxiu, Jaume Teixidó, i de l'alcalde, Joan Carles Vaqué Garcia.
L'autor, Joan Marco, amb arrels al poble i resident ocasional, ha fet una gran tasca de recopilació de notícies, espigolant entre els documents de l'ajuntament i, en major mesura, de la premsa comarcal de les tres comarques on més actuà l'Orfeó, en concret: Falset de Falset (Priorat), El Llamp de Gandesa (Terra Alta) i Tivissa de Tivissa i La Riuada de Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre). Ha aconseguit refer la història d'una entitat de la qual no s'ha localitzat la seva documentació. En Joan Marco no ha deixat res per dir i per deixar constància en el llibre, totes les actuacions fetes, els parlaments de presentació, els balls i peces que executaven,... Tot amenitzat amb un gran nombre de fotografies.
Portada del llibre de Joan Marco.
Bibilografía i fonts consultades:
La Vanguardia. Dijous 13 de setembre de 1928, p3.
La Vanguardia. Diumenge 8 de setembre de 1929, p32.
http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/priorat/detall/Presentacio-Llibre