Orfeó Canigó, Esbart de l’

 

Senyera de l'Esbart de l'Orfeó Canigó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

L'Esbart de l'Orfeó Canigó va ser fundat l'any 1955 amb la finalitat d'unir particulars i famílies entusiastes de la cançó tradicional de la comarca. Al poc temps d'haver-se constituït ja tenia una gran quantitat d'entusiastes i col·laboradors, aconseguint ràpidament una massa coral suficient per emprendre aquest camí. Als sis mesos de la seva fundació ja van fer la primera actuació...

Van ser molts els obstacles a vencer perquè no es contava amb cap mena de material: partitures, particel·les i un armonium. Gràcies a la gentilesa d'uns quants socis no van tardar gaire en aconseguir aquests elements tant necessaris. Una de les persones que cal destacar per les aportacions que va fer, va ser el Sr Climent Picas que desgraciadament va morir al poc temps dels inicis de l'Orfeó.

L'Orfeó Canigó dedicava molts esforços a realitzar cantades benèfiques i populars, sense descuidar les actuacions d'alt relleu artístic.

La direcció musical anava a càrrec del mestre Normand Solé.

El dia 24 de setembre de 1957 es beneïa la senyera de l'Orfeó Canigó al Monestir de Montserrat. Organitzant una gran festa per a tal esdeveniment.

Senyera de l'Orfeó Canigó beneïda a Montserrat el 24 de setembre de 1957.

Aquesta senyera va ser dissenyada per l'artista Camilo Alonso, encarregant-se de la confecció les Germanes del Sagrat Cor. La part metàl·lica del suport i el màstil va ser obra de Josep Sanromà, soci de l'Orfeó. Els padrins van ser Joan Mariné i la seva esposa Amalia Ferrer. També es fa un festival de presentació de la senyera en el Centre Católic de Sants amb la participació també de l'Orfeó Català. Aquest festival va ser gravat per Radio Sant Feliu.

El 12 de maig de 1956 i l'1 de junt de 1957 l'Orfeó Canigó, com a celebració del primer i segon aniversaris, fan dues magnífiques cantades al teatre de l'Orfeó de Sants.

També cal esmentar els concerts afectuats al Palau de la Música Catalana, al Teatre Calderon, Teatre Comedia, Teatre de l'Ateneu de Sant Just Desvern, Sant Genís de Vilassar, Corbera, Sitges...

L'any 1959 l'Orfeó fa un concert a Banyoles.

Durant aquests anys dins l'Orfeó s'han creat altres seccions com el Quadre Escènic.

 

En el camp de Les Corts del Futbol Club Barcelona, l'Orfeó Canigó organitza un Festival de Dansa Pro-damnificats de València. Una vintena d'esbarts dansaires, castellers, orfeons i corals s'ajunten en aquest acte de  solidaritat.

       

El festival es va fer amb esbarts dansaires i orfeons. Un festival de dansa o cançó per recaudar fons pel poble valencià damnificat pels darrers temporals i inundacions.

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

Com l'any anterior (1959) l'Obra del Ballet Popular segueix organitzant per les Festes de La Mercè el Festival de la Dansa popular Catalana al Palau d'Esports. Entre els esbarts participants hi va estar l'Orfeó Canigó amb la seva secció de dansa dirigit pel seu mestre Cecilio Jaime.

Programa de mà de la festa dels esbarts dansaires de les Festes de La Mercè. 2 d'octubre de 1960.

 

L'activitat de l'Orfeó continuava ben viva realitzant concerts benèfics i de suport a iniciatives culturals d'altres entitats.

Després de cinc anys d'activitat calia plantejar-se augmentar la plantilla de professorat de l'Orfeó a causa de la quantitat de gent nova que havia decidit formar-hi part. A més del mestre fundador Normand Solé, es va ampliar amb el mestre Agustí Cohí i Grau en qualitat de subdirector i la Núria Feliu com a mestra auxiliar.

Seguin amb la idea primigenia dels fundadors de l'Orfeó Canigó, a més del Quadre Escènic, es va crear l'Esbart Dansaire amb una secció infantil i una altra de juvenil que en poc temps cadascuna d'elles disposava de dotze parelles. Aquest actuava amb el nom de Esbart de l'Orfeó Canigó. Per assolir aquesta fita es va comptar en un principi amb la col·laboració Jaume Simó de l'Esbart Català de Dansaires, fins que va haver de canviar de domicili fora de Barcelona. El va seguir Cecili Jaume que es va fer càrrec de la secció juvenil i Ma del Carme Simó que es va fer càrrec de la secció infantil, tots dos també de l'Esbart Català de Dansaires. Alguns anys després Ma del Carme Simó es casa i deixa el càrrec a Joan Sánchez, soci cantaire i dansaire de l'Orfeó Canigó.

Pel que fa al cant i solfeig infantil, es fa càrrec la mestra auxiliar Núria Feliu.

Les activitats de l'Orfeó es completaren amb la creació de la secció d'excursionisme.

 

L'any 1960 l'Orfeó fa un concert a Ulldecona.

 

 

 

Programa d'actes de les festes del Vè aniversari.

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu de l'Obra del Ballet Popular

Fons documental de l'autor.

Los comentarios están cerrados.