La primera vegada que vaig tenir contacte amb el Ball de Gitanes del Vallès fou l’any 1976 quan aleshores vaig entrar a formar part de l’Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo que dirigia el pare Frederic Gaude Pardillos, deixeble del folklorista Joan Rigall i Casajuana (Esbart Folklore de Catalunya - Esbart de l'AEEF)
El detonant pel qual després de molts anys hi va tornar a haver un esbart dansaire a Mas Rampinyo després dels Ballets de l'Aismalibar a la Societat Benefico Recreativa "La Unió" de Mas Rampinyo és el següent:
L’any 1975 la “Societat Benefico Recreativa La Unió” es dona d’alta com a soci de l’Obra del Ballet Popular (entitat que aglutina esbarts dansaires i altres associacions i entitats de la cultura tradicional i popular). A les hores La Unió disposava d'una colla de gitanes (grans i petits) com era el cas de molts pobles del Vallès i algunes altres comarques del seu voltant.
Del resultat d’unes converses tingudes a l’Obra del Ballet Popular amb el president, a les hores, de la “Societat Benefico Recreativa La Unió” Sr. Ramon Vila i Alsina i Frederic Gaude i Pardillos, va sorgir la idea de formar un Esbart dins l’entitat “La Unió”, per ampliar en un grup més la tasca de formació i divulgació de la cultura catalana.
Aleshores es va crear l’Esbart Dansaire l’any 1976 i que va estar en actiu fins l’any 1982. La primera setmana del mes de desembre de 1976 va començar el primer assaig.
A La “Societat Benefico-Recreativa La Unió” hi havia l’Esbart Dansaire i la Colla de Gitanes de Mas Rampinyo. Hi havia dansaires que ballaven en els dos grups. L’esbart dansaire també tenia dins el seu repertori el Ball de Gitanes.
Es va pensar però en la possibilitat d’ajuntar les Gitanes amb l’Esbart però certament aquestes, encara brillaven força amb les diferents colles i amb prous balladors i balladores per continuar la seva tasca per si sols.
Aleshores el president de l’entitat “La Unió” era en Ramon Vila i Alsina, impulsor de l’Esbart Dansaire a Mas Rampinyo.
Ramon Vila i Alsina (1930-1981) President de La Unió de 1974-1977.
Frederic Gaude i Pardillos. Director de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. 1976-1982.
Anys 1970 al 1980:
L'any 1976 es crea l'Esbart Dansaire "La Unió" de Mas Rampinyo. El seu local d'assaig és al teatre de la mateixa Societat Benefico Recreativa "La Unió". Comencen els primers assajos el mes de setembre d'aquell mateix any.
L’any 1977 l’Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo debuta amb una petita actuació organitzada per la presentació del Grup Folk dirigit per en Joan Perarnau. És l’1 de gener de 1977.
Programa d’actes nadalencs i de primers d’any on l’esbart fa la seva primera actuació.
Programa d’actes nadalencs i de primers d’any on l’esbart fa la seva primera actuació. Dia 1 de gener de 1977.
Balladors de cos de dansa de l’Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo:
Noies: Cristina Albert, Maria Rosa Borras, Maria Carme Escrigas, Maria Àngels Jornet, Montserrat López, Maria Àngels Pena, Montserrat Suñer, Dolors Puig, Mercè Puig, Dolors Pont, Pilar Pujol, Rosa Santapau, Esther Rodríguez, Immaculada Llibre.
Nois: Joan Monclús Cirera, Toni Ponz (Tonet), Jaume Vila, Joan Morató, Victor Soto, Fèlix Soto, Josep Valls, Antoni Bellavista, Joan Antoni Correas, Frederic Gaude Viñas.
Mestre: Frederic Gaude Pardillos.
Balladors del grup infantil de l’Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo.
Nenes: Maria Josep Vila, Dolors Puig, Elsa Gaude, Immaculada Llibre, Olga Bosch, Rosa Maria Colomer, Rosa Grau, Rosa Illa, Immaculada Marín, Maria Mercè Paltré, Montserrat Paltré, Ana Roca, Montserrat Santapau, Marta Sola, Laia Ribas, Anna Capella, Lídia Cintas, Maite Saez,
Nens: Jordi Climent, David Climent, Vicenç Climent, Josep Mohino, Jesús Mohino, Jordi Boada, Marc Capella, Pere Suñé, Enric Martín, Jaume Llibre, Marc Antoni Martínez,
El debut oficial de l’Esbart és per la festa major, el 28 l’abril del mateix any, sota la direcció del pare (Frederic Gaude Pardillos) ballant a so de la Cobla Badalona, on també es va interpretar per primera vegada la sardana titulada “La Unió de Mas Rampinyo” del mestre Jaume Cristau.
Particel.la de la Tenora 1a de la Sardana “La Unió de Mas Rampinyo” de Jaume Cristau.
Presentació de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. 28 d’abril de 1977. Fent els parlaments i presentacions el director de l’esbart Frederic Gaude i Pardillos. Al seu costat el president de la SBR La Unió Ramon Vila i Alsina.
El dia 1 de maig de 1977, torna a ballar l’Esbart Dansaire La Unió a l’envelat de Mas Rampinyo.
Programa de la Festa Major de Mas Rampinyo de l’any 1977.
Interior del programa de festa major de 1977.
Montserrat Sunyer i Frederic Gaude Viñas ballant l’Espunyolet. Festa major 1977.
El 21 de maig de 1977, a l’Ermita de Reixac, l’Esbart celebra la benedicció de la seva senyera; fent de padrina la dansaire infantil Maria Josep Vila, donant-li el nom de “Esbart La Unió”
El 30 de maig de 1977, l’Esbart La Unió actua a Montcada a la pista d’esports, acompanyats per la Cobla Principal de Coll-blanc
El 9 de juny de 1977, l’Esbart actua a Montserrat per l’Aplec d’Esbarts.
El grup de petits de l'esbart envoltant el baiart. Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat. Any 1977.
El cos de dansa de l'esbart ballant el Ball del Pi de Centelles en el mateix aplec.
Pel setembre (del 24 de setembre al 3 d’octubre) l’Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo i la Colla Sardanista Terra Nostra van efectuar un viatge a la població de Wedel (Alemanya Federal) convidats pel l’Institut Johann-Rist-Gymnasium per tal d’actuar en les festes del “Rolad” famós cavaller medieval recordat pel seu honor incorruptible.
Recordo que mentre estàvem a Wedel dinant a casa dels nostres amfitrions, per les notícies de la televisió van donar un reportatge del moment que es restableix el govern provisional de la Generalitat de Catalunya, amb aquella memorable frase del President Tarradellas “ja sóc aquí” celebrant-ho tots.
Retall de La Vanguardia notificant el viatge a Alemanya.
Actuen el 24 de setembre a Wedel a l’envelat de la “Rolandfeste”.
El 25 de setembre a Wedel a l’envelat de la “Rolandfeste” En aquest cas es presenta el Ball de Gitanes per primera vegada en homenatge a Mas Rampinyo.
El 28 de setembre es balla a Wedel en el sopar de germanor al Centre Catòlic i després de sopar ball conjuntament amb els amfitrions alemanys.
El 29 de setembre es balla a Wedel (Bahnhofstrs) davant l’estació.
El 30 de setembre es balla a Wedel a l’escola “Johann-Rist-Gymnasium. Davant tot el Claustre i alumnat.
Programa d’actes de les festes del Roland on va actuar l’esbart.
Programa d’actes de les festes del Roland on va actuar l’esbart.
Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo ballant Gitanes a les festes del “Roland” (Alemanya) Any 1977.
Visita de l’esbart al port de Hamburg (Alemanya) Any 1977.
Visita a Dinamarca dintre del mateix viatge.
Visita de l’esbart al destacament que vigilava el “teló d’acer”.
Artícle del diari (Alemania). A la fotografia podem veure en primer terme: Montserrat Sunyer, Frederic Gaude Viñas, Victor Soto, Mercè Puig.
Artícle del diari (Alemania).
Artícle del diari (Alemania). A la fotografia podem veure en primer terme: l’alcalde de Wedel amb la pubilleta de Terra Nostra.
El mes d’octubre del mateix any visiten Mas Rampinyo els alumnes del Johan-Rist-Gymnasium, oferint l’hospitalitat, aquesta vegada, les famílies dels mateixos dansaires de l’Esbart. S'organitzen diversos actes i activitats pels alumnes.
El diumenge dia 9 d'octubre de 1977 l'esbart participa en els actes de la festa major de Montbau (Barcelona). A les 5 de la tarda es fa un festival de dansa amb els següents esbarts dansaires: Dansaires "Els Catalans", La Unió de Mas Rampinyo, Joan Rigall del Roser i Joan Rigall de Montbau.
Portada del programa de festa major de Montbau de 1977.
Interior del programa de festa major de Montbau de 1977.
El 23 d’octubre de 1977 l’esbart ofereix una senzilla i popular actuació a la gent gran de Mas Rampinyo.
Actuació de l’esbart al teatre de La Unió. Homenatge a la vellesa. Ballant la Bolangera de Solsona. 23 d’octubre de 1977.
Actuació de l’esbart al teatre de La Unió. Homenatge a la vellesa. Ballant el Ball del Rogle d’Areny de Ribagorça. 23 d’octubre de 1977.
Actuació de l’esbart al teatre de La Unió. Homenatge a la vellesa. Ballant el Ball Pla de Sort. 23 d’octubre de 1977.
El 13 de novembre de 1977 l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo fa un homenatge a la Colla Sardanita Terra Nostra de Santa Ma de Montcada i es fan danses i sardanes al carrer.
Homenatge a la Colla Terra Nostra. 13 de novembre de 1977.
L’1 de gener de 1978, torna a ballar l’esbart, com l’any anterior, al carrer del Sol de Mas Rampinyo tot coincidint amb la festa major d’hivern.
Esbart La Unió de Mas Rampinyo ballant el Ball Pla de Sort. Festa major d’hivern 1 de gener de 1978.
Esbart La Unió de Mas Rampinyo ballant el Ball Pla de Sort. Festa major d’hivern 1 de gener de 1978.
Diari AVUI. Ressenya de l’actuació realitzada a Alcover per l’esbart. Any 1978.
El mes d’octubre l’Esbart participa en el Festival de Danses a Montbau (Barcelona).
El 19 de febrer de 1978 organitzen un Fesival d’Esbarts per tal de celebrar el I Aniversari de la seva fundació, al qual van estar convidats: l’Esbart Joan Rigall de Montbau i la Colla Sardanista Terra Nostra.
Programa del 1r aniversari de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Any 1978.
Programa del 1r aniversari de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Any 1978.
Els balladors de l’esbart aleshores eren, segons aquest programa del primer aniversari:
Dansaires de l'esbart l'any 1978.
Programa de festa major de l’any 1978.
Cartell dels actes de la diada de Sant Jordi anunciant l'actuació de l’esbart a La Llagosta. Any 1978.
Actuació a La Llagosta per Sant Jordi. Any 1978.
Crònica de la revista de Montcada parlant de l’actuació que va fer l’esbart a La Llagosta. Any 1978.
El dia 2 de maig la Societat Benefico Recreativa "La Unió", dins el marc de la festa major, celebra el "dia de les seccions". Dins l'envelat balla l'Esbart Dansaire "La Unió".
Dia de les seccions de La Unió. 2 de maig de 1978. L'Esbart ballant el Ball de cintes de Les Preses.
Pel maig del mateix any participen juntament amb les Colles de Gitanes en la XII Festa Nacional de la Llana a Ripoll” dins de la qual se simula un casament a pagès que va ser protagonitzat per dos components de l’Esbart: Ma Dolors Pont i Jaume Vila, els quals van recórrer els carrers pujant dalt de cavalls.
Programa de mà de la “XII Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès” Any 1978.
Interior del programa de mà amb la ressenya de l’esbart.
Programa d’actes. Com ja va sent costum l’esbart participa anualment en les festes de la Comunitat de Sant Camil. Any 1978.
El mes de juliol de 1978 l’Esbart “La Unió” viatja a Peyriac Sur mer (França) per a efectuar una actuació, sota un sol de justícia, per la festa grossa d’aquella localitat francesa. Com anècdota he de dir que la música es tirava des de un K7 conectat a un equip de so. L’escalfor del sol era tant intensa i agreujat per no haver cap mena d’ombra, que la cinta es va enganxar... sort que va ser entre ball i ball i que aleshores en Frederic Gaude P sempre portava un duplicat de cintes. Podent acabar l’actuació sense més sorpreses.
Cartell anunciador de l’acte.
Programa de mà anunciant les festes de Peyriac de Mer. Any 1978.
Final del ball “Les Corrandes” música del mestre Francesc Pujol i coreografia de Josep Zaldivar (ballat aquell dia, en homenatge a ells) Peyriac Sur mer (França)
Ballant l’espolsada de Premià de Dalt. Peyriac Sur mer (França).
Al setembre de 1978, actuen a la Plaça Sant Jaume en una festa sardanista. Presidida l’actuació pel Molt Honorable Josep Tarradellas.
El 19 de novembre de 1978 a les 12 del migdia a la Casa de Repòs del Germans Camils, carrer de Sales i Ferrer, 60 al barri barceloní del Guinardó hi va tenir lloc l’actuació de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo amb un recital de dansa catalana. En dit acte es va celebrar la festa de la patrona de la comunitat Nostra Dona de la Salut.
Actuació al teatre del Germans Camils, ballant el Ballet de Déu. 19 de novembre de 1978.
L'any 1978 l'Esbart Dansaire "La Unió" de Mas Rampinyo va participar novament en l'Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat.
L'Esbart Dansaire "La Unió de Mas Rampinyo (a la dreta) començant a ballar, al costat dels demés esbarts participants, la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril que es balla exclussivament per aquesta ocasió.
L’Esbart de La Unió de Mas Rampinyo participa aquest any en els actes de la festa major d’Alcover. Any 1978.
Programa de festa major d’Alcover. L’Esbart de La Unió de Mas Rampinyo participa aquest any en els actes de la festa major d’Alcover. Any 1978.
Programa d’actes del Cercle d’Amics d’Alcover per la festa major de 1978.
Programa de la festa anual dels Germans Camils en la qual hi comença a participar l’Esbart de La Unió cada any.
L’Esbart de La Unió de Mas Rampinyo va participar el mes de maig en una actuació que es va fer dins els actes de la festa major de Ripoll.
Portada i interior del programa de mà de la festa major de Sant Eudald. Ripoll. Any 1979.
Programa de la I Setmana de Dansa i de Cançó Catalanes on va participar l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Maig de 1979.
L’esbart de La Unió participa en la festa major d’estiu de Monistrol de Montserrat. Juliol de 1979.
L’agost de 1979 l’Esbart participa en un Festival Folklòric a Calella, juntament amb les Colles de Gitanes i pel mes d’octubre actuen al Palau d’Esports a Montjuïc en un festival organitzat pel Centre Cultural Recreatiu Aragonès.
Benedicció de la senyera de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Ermita de Reixach.
Benedicció de la senyera de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Ermita de Reixach. En la foto les seccions infantils i juvenils.
Benedicció de la senyera de l’Esbart La Unió de Mas Rampinyo. Ermita de Reixach. Actuació de les seccions juvenil i cos de dansa. En la fotografia el cos de dansa.
Fotografía de grup. Esbart Dansaire “La Unió” de Mas Rampinyo a l’Ermita de Reixach. Any 1979.
Portada i interior del programa de festa major de Sant Celoni. Any 1979.
Actuació de l’Esbart de La Unió de Mas Rampinyo per la festa major d’Alcover. Programa de festes. Any 1979.
Interior del programa de festes. Any 1979.
Programa de la festa de Nostra Senyora de la Salut dels Germans Camils de Barcelona. Novembre de 1979.
Programa de festa major de Mas Rampinyo de l’any 1980.
Festa major de l’any 1980. Mercè Puig vestida per a ballar el ball de l’entrelliçada de Tuïr.
L'Esbart Dansaire "La Unió" del Mas Rampinyo va participar aquest any en l'Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat que ve organitzant anualment la Institució Obra del Ballet Popular des de l'any 1957.
Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat (d'esquena a la càmara Ramon Vila). Any 1980.
Programa d’actes dels socialistes de La Llagosta. Any 1980.
Malauradament, pel juny de 1981 moria en Ramon Vila víctima d’un greu accident.
El diumenge 12 d’octubre de 1980 l’esbart balla a Reixac a dos quarts de 12 del migdia. Organitzen els actes: Grup de teatre Artur Calvo de l’ABI, Foment de la Sardana de Montcada, Agrupament Sardanista de Montcada i Reixac, Amics de Reixac, Grup EINA de La Unió, Colla Sardanista Terra Nostra de Sta Maria de Montcada, Amics del Cinema Amateur de Montcada La Salle, Esbart La Unió, Cau d’Art, Grup d’Acció Cultural, Associació Benèfica Instructiva ABI, Retaule Cultural de Montcada i Associació La Salle.
Programa del Festival de Dansa i Cançó Catalanes a Montbau. Any 1980.
Programa d’actes de les festes de tardor del Retaule Cultural de Montcada. Tardor de 1980.
Festival Folklòric de la Dansa Catalana a Reixac. 12 d'octubre de 1980.
Programa de mà de la festa dels Germans Camils. Any 1980.
L’Esbart de La Unió a l’Ermita de Reixac per la festa de la sardana Aplec de Reixac; amb la seva pubilla, al mig. Any 1980.
L’Esbart de La Unió a l’Ermita de Reixac per la festa de la sardana Aplec de Reixac; amb la seva pubilla, al maig. Any 1980.
Anys 1981 al 1990:
Esbart infantil ballant al carrer per la festa major de Mas Rampinyo. Any 1981.
Cos de Dansa de l'esbart ballant al carrer per la festa major de Mas Rampinyo. Any 1981.
L'any 1981 - 1982 continua l'esbart amb les seves activitats fent de director, momentaneament, Frederic Gaude Viñas, a causa d'un infart de miocardi que ha tingut el pare, Frederic Gaude i Pardillos, fins que a primers d'any de 1983 Frederic Gaude Viñas deixa el mestratge de l'esbart i aquest queda durant un espai aproximat de dos anys en espera.
L’any 1985-1986 les colles de Ball de Gitanes de Mas Rampinyo decideixen canviar a Esbart Dansaire oficialment, es a dir la possibilitat de crear un repertori de dansa a més del propi ball de gitanes.
Amb el resurgiment de “l’Esbart Dansaire La Unió” es dóna una empenta de nous projectes, noves il·lusions i novetats. Van tenir la sort de viatjar escampant la cultura popular pel món a Bulgària, Grècia, França, Itàlia.
L’Esbart Dansaire La Unió, que ara portarà el sobrenom de Ballet Folklòric dels Països Catalans, com a grup actiu, forma part de l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès, de l’Obra del Ballet Popular i de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, participant regularment en les activitats relacionades amb el Ball de Gitanes del Vallès com: la Roda de pobles i l’Aplec de Colles del Ball de Gitanes del Vallès, Memorial Ramon Vila i Alsina a Montserrat; esdeveniments de caràcter anual com el Saló de la Infància, en les activitats pròpies de la festa major, en les organitzades a nivell del municipi de Montcada i Reixach i en tots aquells llocs on és contractat.
Des d'ara l'esbart actuarà com a tal i també dura la representativitat de les Gitanes de Mas Rampinyo. El seu mestre director en Joan Moncús i Casablanca.
Portada del programa de festa major de l’any 1986.
Anunci de la Mostra de Dansa aparegut a la revista “El Veinat”. Any 1986. Programa de festa major.
Per la festa major de l’any 1986, es va fer una mostra de dansa popular organitzada per l’esbart.
L’any 1986 els col.laboradors d’en Joan Monclús i Casablanca son: Cristina Riera i Marisol Orta en la Colla gran i en la infantil, Antoni Bellavista i Rosa Freixach.
Aquest mateix any, dins la festa major, es fa una exposició anomenada “Recull de la Tradició del Ball de Gitanes” i es porta a terme la I Mostra de Danses Populars, organitzada per l’Esbart dansaire, que derivarà més endavant en els “Intercanvis Folklòrics i Culturals” Aquest festival es perllongarà fins l’any 1994.
Aquest mateix any es participa en unes diades de germanor a Tavernes de Valldigne (Pais Valencià) i per la festa major del següent any el grup valencià es desplaça a Mas Rampinyo i s’allotgen a les cases dels dansaires.
Colla de petits de Mas Rampinyo ballant a la pista de basquet de l’Escola Elvira Cuyàs.
L’any 1988, per la festa major, es fa una gran ballada de Colles de Gitanes de Mas Rampinyo que a més participen en la cercavila, que es va repetir també l’any 1989 i en aquesta ocasió, va cloure amb una ballada conjunta de la Jota de les Gitanes dins l’envelat, que va tenir molt èxit.
També aquest any, participen en el Festival Nacional de Puertollano (Ciudad Real) i durant l’estiu es fa una gira per les Parròquies d’Andorra.
Aquest mateix any, en motiu dels tercers intercanvis folklòrics i culturals, es convoquen tots els exdansaires de les colles de Gitanes de Mas Rampinyo per tal de participar en la cercavila i en la Sardana que es farà com a cloenda a l’envelat.
És l’any 1989 que en Joan Monclús Casablanca crea les coreografies de tres vals-jota:
Fiesta en Sevilla (instrumentació de Max Havart)
Ole Aragón (instrumentació de Max Havart)
El Non Plus Ultra (instrumentació de M Sales)
Colla dels Grans de Mas Rampinyo. Any 1989.
Colla infantil. Any 1989.
El mateix any 1989 es crea la “I Trobada d’Exdansaires de les Colles de Gitanes” participant també en la cercavila de festa major.
Colla dels Grans de Mas Rampinyo. Any 1989. Cercavila per l’Avinguda Catalunya.
Programa dels IV Intercanvis Folklòrics i Culturals organitzats per l’Esbart Dansaire de La Unió.
Any 1989.
L’any 1990 es recuperen a Mas Rampinyo els següents personatges: “Volants” “Nuvi i Núvia” “Vell i Vella” “Diables” “Capità de Cavall”
També es torna a repetir la trobada d’exdansaires, de l’any passat, i en aquesta ocasió, tots els dansaires i exdansaires junts, ballen la Jota de les Gitanes a l’envelat com a cloenda.
Aquest mateix any viatgen a Mourex (França) amb motiu de l’agermanament de Montcada amb aquesta vila francesa. I pel novembre es fa la gravació del primer vídeo de danses de l’Esbart i Ball de Gitanes.
El mes de maig del mateix any la colla de gitanes participa a l'aplec anual a Montserrat.
Cada vegada són més els dansaires que mou l’Esbart i per aquest motiu sorgeix la necessitat de crear diferents colles o seccions estructurats, actualment de la següent manera:
Escola de Dansa: està formada per nens i nenes de 5 a 8 anys. Assajadors: Albert Arévalo i Natàlia Mimó.
Secció Infantil: està formada per nens i nenes de 8 a 11 anys. Assajadors: Oriol Monclús i Mònica Dulcet.
Secció Juvenil: està formada per nens i nenes d’11 a 15 anys. Assajadors: Antoni Bellavista, Amèlia Morral, Jordi Álvarez i posteriorment, Mireia Rodríguez i Josep Rodríguez. Col.laboracions de Sònia Gàzquez.
Cos de Dansa: està format per joves des de 15 endavant. Assajadors: Joan Monclús i Casablanca. Col.laboració en els assajos i coreografies de l’Esbart Mercè Puig i Josep García. Altres col.laboradors dels quals compta l’Esbart son: M Àngels Jornet (música) Cinto Farreras (tècnic música)
Tots aquests assajadors i col.laboradors estan coordinats artísticament per Joan Monclús i Casablanca, que a més d’assajador és el director de l’Esbart Dansaire.
Cada secció té el seu pròpi delegat, que la representa davant la Junta de l’Esbart, el seu Equip de Majordomia, i rep el suport de l’equip tècnic de so i de llum, i un seguit de col.laboradors que fan possible la participació i presència de l’Esbart en esdeveniments de gran importància, com han estat els Jocs Olímpics de Barcelona’92 o l’assistència a Festivals Internacionals CIOFF.
L’any 1990, participen en el “Festival Nacional de Miranda de Ebro” a Burgos.
Colla de Gitanes de Mas Rampinyo. Any 1990. Ballant al camp de fútbol.
Colla de grans del Ball de Gitanes de Mas Rampinyo per la Trobada de Colles del Ball de Gitanes a Montsarrat. Any 1990. Hi podem trobar els següents balladors: noies: Dolors Puig... Nois: Jaume Vila,..
Colla de grans del Ball de Gitanes de Mas Rampinyo per la Trobada de Colles del Ball de Gitanes a Montserrat. Any 1990. Fent l’ofrena de les flors.
Anys 1991 al 2000:
Pàgina 14 de La Vanguaria del dissabte 27 d’abril de 1991 on s’anuncia entre altres la festa major de Mas Rampinyo i la informació sobrel Ball de Gitanes.
L’any 1992 Barcelona és seu dels Jocs Olímpics i l’Esbart Dansaire de La Unió participa amb 55 dansaires als actes de clausura. Aquest mateix any també participa en el Festival Internacional de la CIOFF a Varna (Bulgària). Durant l’estada en aquest pais es balla en diferents indrets, entre ells Razgrad.
Colla de Gitanes de Mas Rampinyo any 1992.
L’any 1993, la Roda del Ball de Gitanes se celebra a l’Aismalibar i amb motiu de la visita del grup de Razgrad de Bulgària a Mas Rampinyo es fa una gira conjunta per diferents pobles del Vallès. Fins aqui trobem els Intercanvis Folklòrics i Culturals, amb motiu dels quals han visitat Mas Rampinyo grups de Portugalete, Niça, Molina de Segura, Tavernes de Valldigne, Iugoslàvia, Congo, Grècia, Miranda de Ebro, Leningrad, Mèxic, Puerto Real, Bulgària, Castillo de Benabarre i Vladimir.
L’any 1994 participen en el “7è Aplec Internacional de la Sardana a Marseille” i s’organitza la “I Mostra de Danses dels Països Catalans” La roba de les faldilles de les noies es compra a Ripollet, en una fàbrica que hi havia a l’entrada del poble.
Colla de Mas Rampinyo en el 7è Aplec Internacional de la Sardana a Marseille. Any 1994.
El mes de maig de l’any 1995 la Banda de Cornetes i Tambors de La Unió participa en la VII Copa d’Europa de Bandes a Bèlgica, juntament amb una representació de la Colla de Gitanes. Interpreten les següents danses: Pas d’Entrada (Toc de Festa) Contradansa i el Xotis.
VII Copa d’Europa de Bandes a Lier (Bélgica). Banda i Colla de Gitanes. Any 1995.
VII Copa d’Europa de Bandes a Lier (Bélgica). Banda i Colla de Gitanes. Any 1995.
Esbart de La Unió de Mas Rampinyo. Festival Internacional de CIOFF a Martiques (França) Any 1995.
Quest mateix any 1995, s’estrena a Santa Maria de Palautordera, un disc compacte gravat per la Cobla Principal de La Bisbal amb música del Ball de Gitanes del Vallès amb la col.laboració del Sr Joan Monclús i Casablanca.
L’any 1996, coincidint amb el 75 aniversari de La Unió, fa vint i cinc anys que es ballen Gitanes a Mas Rampinyo ininterrompudament.
Per la festa major, a l’envelat, l’Esbart va ballar el recull del Ball de Gitanes de Mas Rampinyo.
Programa de festa major de l’any 1996. 75 aniversari de La Unió.
Colla de mitjans Any 1996.
Escola de Dansa de l’Esbart Dansaire l’ any 1996.
Esbart Dansaire Infantil l’ any 1996.
Cos de Dansa. Any 1996.
Colla d’exdansaires de Mas Rampinyo. 75 aniversari de la S C R La Unió 1996.
Colla d’exdansaires de Mas Rampinyo ballant el Pas d’Entrada a l’envelat. 75 aniversari de la S C R La Unió 1996.
Al Club de la fàbrica Aismalibar, després d’una jornada festiva, i d’ una sessió fotogràfica, els pares i alguns balladors i balladores és fan la fotografia de grup, anys 90. (Foto: Fidel Casajuana)
Esbart Dansaire La Unió de Mas Rampinyo. Ballada d’iunaguració de l’Auditori de Ripollet. Anys 90.
Programa de mà de la festa major de Mas Rampinyo de l’any 1998.
El diumenge 3 de maig de 1998 a les quatre de la tarda es fa la típica Roda del Ball de Gitanes del Vallès amb la participació dels següents pobles: Polinyà, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, Parets, Martorelles, Cerdanyola i Mas Rampinyo. Acompanyats musicalment per la Cobla Nova Vallès. Al finalitzar l’acte es va donar a tots els assitents coca i mistela.
Nou identificatiu de l’Esbart Dansaire La Unió de Mas Rampinyo.
Colla de casats anys 90 sXX.
Anys 2001 al 2010:
Possiblement l’any 2001 va ésser l’any que va marcar l’inici de la devallada del Ball de Gitanes a Mas Rampinyo i del pròpi esbart dansaire.
S’inicia l’any amb la trista noticia que el proper any 2002 ja no hi haurà envelat per als actes de festa major. Les Gitanes s’hauran de ballar des d’ara a la pista coberta del CEIP Elvira Cuyàs. Aquell regust ancestral amb terra de fusta i cortinatges, de tota la vida, passarà a quedar en el record de les persones com una etapa més de la llarga història de les Gitanes.
El diari La Veu anunciava la fi de l’envelat l’any 2001.
L’any 2002, per manca de dansaires, l’Esbart Dansaire La Unió de Mas Rampinyo s’ajunta amb l’Esbart Sant Marçal de Cerdanyola per a fer les seves actuacions, aprofitant també els de Cerdanyola la vinentesa. Ballant però tots sota el nom de l’Esbart Sant Marçal de Cerdanyola. Arribant fins l’any 2005.
Colla Jove de Mas Rampinyo. Fotografia apareguda en el programa de festa major de 2002.
Programa de la festa major de Mas Rampinyo de 2002.
Posteriorment (2003) va quedar la colla de petits i mitjans que eren dirigits per en Oriol Monclús i la Mònica Dulcet pel que fa als mitjans i l’Albert i Natalia i Núria Riera pel que fa als petits. Arribant fins l’any 2005.
L’aquell any 2003 es va realitzar la Roda del Ball de Gitanes a la pista coberta de l’escola Elvira Cuyàs, organitzat igualment per l’Esbart Dansaire La Unió.
Les colles que hi van participar van ser les de: Mollet, La Llagosta, Lliçà, Cerdanyola i Mas Rampinyo. Acompanyats de la Cobla Laietana
També es va realitzar una trobada d’exdansaires.
Programa de mà de la festa major de Mas Rampinyo de l’any 2003.
Esbart Dansaire La Unió de Mas Rampinyo amb la indumentària de Gitanes. Fotografia apareguda en el programa de mà de l’any 2003.
L’any 2004 es continua realitzant la Roda del Ball de Gitanes (diumenge 2 de maig a la pista coberta), participant els següents pobles: Llinars, Martorelles, Polinyà, Palau i Mas Rampinyo. També es fa la trobada d’exdansaires. Tots acompanyats pel conjunt “Els Dekaros”. Al finalitzar les actuacions es va fer Ball Rodó per a tots.
Programa de mà de la festa major de Mas Rampinyo de l’any 2004.
Fotografia de l’Esbart Dansaire La Unió de Mas Rampinyo, apareguda en el programa de mà de l’any 2004.
L’any 2005 aproximadament es deixen de ballar gitanes a Mas Rampinyo.
El Sr Fidel Casajuana, en la seva web, segueix fent unes consideracions que no mancades d’esperança, impliquen l’esforç de molta gent: “no se si és reprendrà l’activitat d’aquest ball, d’aquesta tradició, però al menys queda aquest testimoni gràfic d’una època on les Gitanes eren un Ball força arrelat a Mas Rampinyo”.
Fa molts anys que a Mas Rampinyo es ballava aquest ball, fins fa poc encara comptaven amb unes colles, malauradament, de moment, ha desaparegut el grup com a tal.
El darrer intent per a revifar les colles de Gitanes de Mas Rampinyo va ser l’any 2008 quan en la revista El Veïnat es va fer una crida a tots els antics dansaires per a participar en la cercavila, amb la intenció de tornar a animar als balladors i balladores.
Aplec del Ball de Gitanes a Montserrat . Any ?.
Aplec del Ball de Gitanes a Montserrat . Any ?.
Les ganes mai hi falten però de vegades l’esperit és el que no està suficientment en equilibri. A l’espera de millors temps queden aquestes darreres paraules aparegudes el la revista local “El Veïnat”. Any 2008.
Una vegada desapareguda la presència del Ball de Gitanes a Mas Rampinyo, esporàdicament els antics balladors es reunien per a ballar per la festa major, això no vol dir que ho fessin cada any.
L’any 2010 ho van fer al poliesportiu de l’Escola Elvira Cuyàs situada al final del Carrer del Sol a Mas Rampinyo.
Preparats per a ballar Gitanes. Any 2010.
Ball de Gitanes de Mas Rampinyo a les escoles Elvira Cuyàs. Pas d’entrada. Any 2010.
A data d'avui tot i que el sentiment de les persones que han viscut aquesta tradició és de tornar a remprendre l'activitat, no ha sortit ningú que vulgui tornar a agafar les brides del Ball de Gitanes de Mas Rampinyo.