Grup Folklòric d’Horta

Contacte: Esbart Folklòric d'Horta (Grup Folklòric d'Horta).

LLUÏSOS D'HORTA
C/ Feliu i Codina, 7-9
08031 Barcelona

630233395 Mercè Saló (presidenta).

649185422

info@esbartfolklorichorta.cat

 

 

 

Any 1940 al 1949:

Des de l'any 1940 un nodrit grup de gent ja es venien trobant totes les setmanes per practicar les danses tradicionals de la terra als locals del Centre Parroquial dels Lluïsos d'Horta (Barcelona).

Dansaires del Grup Folkloric d'Horta. Any 194?.

 

L'any 1943 es produeix una devallada pel que fa a la gent compromesa amb aquesta tasca i els pocs dansaires que queden decideixen aturar l'activitat.

Després d'un seguit de contactes i reunions per engrescar novament l'activitat de la dansa tradicional als Lluïsos, néix l'esbart que haurà de donar continuitat a aquesta tasca fins l'actualitat.

El 4 de febrer de l'any 1946 néix el Grup Folklòric d'Horta -Delegació de l'AEEF- (posteriorment Esbart Folklòric d'Horta). Va ser gràcies a un grup de joves entusiastes entre els que hi havia: Jaume Iglesias, Manel Bel... i el vicari Mossen Pere Codina. El mestre va ser Josep Ma Castelles i Andilla que venia de l'Esbart Folklore de Catalunya, de l'Institut de Cultura de Catalunya i de l'AEEF, col·laborador incansable de Joan Rigall.

L'Esbart de l'AEEF a més d'en J M Castells va aportar als dansaires Pere Vidal i Frederic Gaude que es van incorporar a l'esbart fins que hi va haver prou gent per assegurar una continuitat.

 

Grup Folklòric d'Horta. Any 1946. Fotografia arxiu (F. Gaude P).

 

Balladores del Grup Folklòric d'Horta. Festa major d'Horta. Setembre de  1946. Fotografia (arxiu F Gaude P)

 

En la fotografia podem veure a Josep M Castells i Andilla, Pere Vidal i Brunet, Frederic Gaude i Pardillos... Any 1946. Fotografia (arxiu F Gaude P).

 

El mes de setembre de l'any 1946, l'esbart participa en la festa major d'Horta.

El mes de novembre del mateix anys  l'esbart actua al Palau de la Música Catalana.

L'any 1947 l'esbart viatja a Sant Genís dels Agudells per a fer una ballada.

L'any 1948 realitza una actuació a la població de Castellserà en homenatge a la vellesa. També al Poble Espanyol de Barcelona, a Sant Antoni de Pàdua, a la festa major de La Clota, a l'Ateneu Cultural Hortenc i a l'Aplec d'orfeons a Sant Esteve de Sesrovires.

L'any 1949 l'esbart fa sis actuacions a Horta, al Poble Espanyol, a Vilanova de la Roca, al cotolengo del Pare Alegre, a Sant Genís dels Agudells, a l'assil de Sant Joan de Déu, a La Clota, les Cases Barates, l'Hospitalet de Llobregat.

 

 

Any 1950 al 1959:

A l'any 1950 el Grup Folklòric d'Horta fa les següents actuacions:

Vilanova de La Roca, Sant Esteve Sesrovires, Canet de Mar, al S.E.M, al Poble Espanyol, La Clota, Sant Genís dels Agudells, Cases Barates, Ateneu Hortenc, l'Hospitalet de Llobregat...

L'any 1951 l'esbart realitza actuacions a:

El Palau de la Música Catalana, Sant Genís dels Agudells, Pineda de Mar, Ateneu Hortenc, Centre Parroquial, Cases Barates, Sant Genís de Palafolls. També per la inauguració del nou local...

Programa de mà de la "Festa Folklorica" que es va fer el 26 de març de 1951.

 

L'Ideal era la revista parroquial on es publicaven  les activitats de les de les seccions de l'entitat. Desembre de 1951.

En la revista també es publicaven alguns del reculls que el mestre Castells havia realitzat. Desembre de 1951.

 

L'any 1952 l'esbart realitza les seguents actuacions:

Al Centre Parroquial, Igualada, Pineda, Ateneu Hortenc, Hospital de Sant Llàtzer, Cooperativa de La Vanguardia Obrera, al Certamen Internacional Folklòric a Mallorca.

Abans d'anar a actuar a Mallorca l'esbart va fer, al Laberint d'Horta, unes fotografies alegóriques a les danses que representaven aleshores.

 

Grup Folklòric d'Horta a les escales del Laberint d'Horta. Any 1952.

Ball de faixes de Sant Martí de Tous. Grup Folklòric d'Horta al Laberint d'Horta. Any 1952.

Galop de Cortesia de Gurb de la Conca. Grup Folklòric d'Horta al Laberint d'Horta. Any 1952.

 

El mes de juliol del mateix any participa en les Festes del Roser de Puigcerdà.

El mes de novembre participa en la restauració del ball de  l'Espolsada de Marata.

L'any 1953 l'esbart va actuar als següents llocs:

A la Fundació Albà, Vilanova de La Roca, Cooperativa la nova activitat obrera de Sants, Festa Major de Gràcia, Pineda, Ateneu Hortenc, Cases Barates, festes de La Mercè, 1r  homenatge al mestre Josep Ma Castells i Andilla.

L'any 1954 l'esbart actua a:

Centre Parroquial, Pineda de Mar, Ateneu Cultural Hortenc, Santa Eulàlia de Vilapiscina, Amelie-les-Bains (França)...

L'any 1955 l'esbart actua als següents indrets:

La Palma de Cervelló, Vilanova de La Roca, a El Carmel, Montcada, Santa Eulàlia de Vilapiscina, Santa Anna, Montmeló, Pineda, Camp d'Esports d'Horta, Sant Feliu de Codines, al Carrer Lepanto de Barcelona, Marata, Santa Maria de Palautordera, Cases Barates...

L'any 1956 actuen a:

Poble Espanyol de Barcelona, Fundació Albà, Col·legi de les Dominiques, Restaurant Mirasol de Montjuïc, Santa Eulàlia de Vilapiscina, Sort, Santa Anna, Penitents, Montmeló Pineda, camp d'esports d'Horta, carrer Lepanto, Centre Moral de Sant Josep, a la U.E.C...

L'any 1957 les actuacions van ser a:

Santa Coloma de Gramanet, Centre Moral de Gràcia...

El 24 de setembre (La Mercè) de l'any 1957 s'inaugura el el Camp Nou del Futbol Club Barcelona. Es fa una gran festa folklòrica on es citen esbarts dansaires i colles sardanistes.

Els Esbarts Dansaires que hi van participar van ser:

Esbart Barcelona de l'Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona.

Esbart Amics de la Dansa.

Esbart Antoni Botey.

Esbart de l'Ateneu Montserrat.

Esbart Atlàntida.

Esbart Aureli Capmany.

Ballets de Catalunya.

Esbart Català de Dansaires.

Esbart del Centre de Lectura de Reus.

Esbart del Centre Lleidatà.

Esbart del Centre Parroquial de Sant Feliu de Llobregat.

Esbart Dansaires del Círcol Barcelonista.

Esbart Folklore de Catalunya.

Esbart del Foment de la Sardana de Cornellà de Llobregat.

Esbart Gaudí.

Grup Folklòric d'Horta.

Esbart d'Horta

Esbart Juvenil Santa Eulàlia.

Esbart Mare Nostrum.

Esbart Montseny.

Esbart Montserratí Martinenc.

esbart de l'Orfeló Gracienc.

Esbart de l'Orfeó de Sants.

Esbart Prat Dansaire.

Esbart Sant Francesc de Barcelona.

Esbart Sant Isidre de l'Hospitalet.

Esbart Sant Llehí de Barcelona.

Esbart Sant Martí de Barcelona.

Esbart Sant Pau del Camp.

Esbart Santa Eulàlia de Barcelona.

Esbart Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat.

Esbart Santa Fe.

Esbart Santa Madrona.

La direcció coreografica va anar a càrrec de Joan Rigall i Casajuana.

La direcció musical va anar a càrrec de Lluís Moreno i Pallí.

La coordinació artística va anar a càrrec de Josep Gibert i Genís.

L'organització general va anar a càrrec de l'Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona.

 

    

Cartell anunciador de l'acte i invitació del mateix.

Imatges dels esbarts dansaires i les colles sardanistes.

Portada del programa de mà del recordatori dels actes inaugurals del Futbol Club Barcelona. 24 de setembre de 1957.

 

Durant l'any 1957 segueixen fent actuacions al Palau de la Música, Santa Maria de Montcada, Ateneu del Carrer Lepanto, Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat, Casal Lleidatà de Barcelona, als locals de l'Esbart Maragall, Cases Barates, al Festival Pro-damnificats de València...

Programa de mà del festival pro-damnificats de València. 15 de desembre de 1957.

Imatge que oferia el Camp de Futbol de Les Corts. 15 de desembre de 1957.

 

L'any 1958 participen en: la benedicció del banderí de l'Esbart Mare Nostrum, al Palau Municipal d'Esports de Barcelona i actuacions a la Plaça Eivissa, Santa Eulàlia de Vilapiscina, al festival de l'Esbart Català de Dansaires, al VII homenatge a la vellesa d'Horta, Pineda, Ateneu Hortenc...

Des de l'any 1959 fins l'any 1965 l'esbart (Grup Folkloric d'Horta) passa uns anys inactiu per la manca de grups joves que segueixin ampliant el cos de dansa. Durant aquesta època son molts els dansaires i les dansaires que es van casant no havent relleu generacional.

 

 

Any 1960 al 1969:

L'any 1966 se celebra el centenari de la fundació del centre i es prepara una festa que es fa coincidir en el 2n homenatge al mestre Castells. Dos dels antics dansaires, en Jordi i en Lluís son els impulsors dels que ha de ser la continuitat del Grup Folklòric d'Horta, engrescant a més gent per a participar en aquest doble homenatge. I així ho van aconseguir.

L'esbart fa la primera ballada de la nova etapa dins els actes de dita celebració. El 3 de juliol de 1966.

Preocupats per l'experiencia passada, l'esbart treballa per aconseguir un grup infantil/juvenil que el 28 d'abril veu la llum. També ballen aquest any al mateix centre, a la Fundació Albà, a l'Hospital de Sant Rafael i a l'Hospital de Sant Pau.

L'any 1969 l'esbart realitza les següents actuacions: a l'Hospital del Nen Déu, a l'Hospital de Sant Pau, a l'Ateneu Hortenc, a les Llars Mundet, al mateix centre, al Parc d'Atraccions de Montjuïc, a l'Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat, Can Frares, Parròquia de Santa Teresa, Can Tarrida, Sant Rafael, Centre Parroquial de Mollet, Manicomi de Sant Andreu...

 

 

Any 1970 al 1979:

L'any 1970 l'esbart realitza un seguit d'actuacions a: l'Academia Martí, al mateix centre, assil de Sant Josep, Sant Andreu, l'Ateneu, Pineda de Mar, Academia Oscus, Llars Mundet, Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat, La Guineueta, Espuy, Palau de la Música, Sala Villarroel, Saló de la Infancia, Gelida...

L'acte més important de l'any 1971 va ser la celebració del XXVè aniversari. En aquest acte van participar els següents esbarts: Rocasagna de Gelida dirigit per Carme Pallarès. Joan Rigall de Montbau (delegació de l'AEEF) dirigit per Tomas Fortuny i Fabregat. Academia Martín d'Horta dirigit per Josep M Castells i Andilla. Sant Francesc d'Horta dirigit per Benvinguda Valldaura i Morana. Grup Folklòric d'Horta dirigit per Pere Raurell i Sardà i Núria Iglesias de Raurell.

 Programa de mà del XXV aniversari de l'Esbart Folklòric d'Horta. Any 1971.

    

Interior del programa de mà del Festival del XXVè aniversari del Grup Folklòric d'Horta.

Durant aquest període de temps han estat moltes les persones que han conduït i recolzat el Grup Folklòric d'Horta: Josep M Castells i Andilla, Joan Rigall, Aureli Capmany, Mossèn Pere Codina, Mossèn Miquel Pujol, Mossèn Pere Simó, Mossèn Francesc Tena, Mossén Xavier Rosselló, Manel Bel, Jaume Iglesias, els darrers mestres Pere Raurell i Sardà i Núria Iglesias de Raurell, el pianista de l'esbart Martí Torné i tantes altres persones que amb accions voluntaries han fet crèixer i cultivar l'esperit d'aquesta entitat.

 

 

Any 1980 al 1989:

L'esbart va participar en la II Trobada d'Esbarts a Montbau. 12 de juny de 1983.
Interior del programa de mà.

Esbarts Dansaires participants.

 

 

Any 1990 al 1999:

L'any 1990 el seu mestre era Lleonard Quintana. Coreograf d'alguns temes com "Xaloc-xaloquet" estrenats per l'esbart.

 

 

Any 2000 al 2009:

 

 

 

Any 2010 al 2019:

Festa major d'Horta. Any 2014.

Cartell anunciador de la festa de primavera 2015.

Festes de Primavera. Any 2015.

 

Ballant al Palauet Albèniz per les festes de La Mercè 2017.

0 Respuestas

  1. […] Josep Maria Castells i Andilla. Roser Miró segueix encara en actiu a l'Esbart Folklòric d'Horta (Grup Folklòric d'Horta). L'acadèmia com a tal ja no […]