Any 1940 a 1949:
L’any 1948 els Pastorets de la colònia Soldevila incorporaven també, tal i com succeïa en altres llocs, danses tradicionals catalanes dins l’espectacle teatral nadalenc. Durant uns anys aquesta fou l’única activitat de l’Esbart Dansaire Sant Esteve de la Colònia Soldevilla de Balsareny. De mica en mica, les ballades de l’Esbart van sortint fora d’aquest escenari per ser presents a les festes de la colònia Soldevila, Balsareny i altres indrets de les rodalies.
Tanmateix, la història de l’Esbart Dansaire Sant Esteve ha estat essencial a l’hora de construir DANSAJOVE a Navàs (1995) amb solidesa i capacitat dàcció.
Any 1950 a 1959:
Any 1960 a 1969:
Any 1970 a 1979:
La trajectòria de l’entitat començà més tard un curs ascendent amb una activitat molt intensa, amb actuacions en festivals internacionals de dansa, gires i actuacions arreu de la geografia espanyola, així com també a l’estranger. Potser el punt de partida d’aquesta època de projecció exterior fou la participació durant dos anys consecutius, i amb bones classificacions, al programa de TVE «Gente Joven» els anys 1977 i 1978. Era l’època en que dirigia el cos de dansa el Sr. Valentí Garcia, de Manresa, que fou capaç d’aglutinar l’esperit jove i emprenedor d’una nova generació de balladors que tenien ganes de fer moltes més coses.
Any 1980 a 1989:
La incorporació d’un nou director, l’any 1980, Llorenç Mimó, d’Olesa de Montserrat significava un altre pas endavant en aquesta línia ambiciosa. Home experimentat, profund coneixedor de la nostra dansa i exigent quan a la qualitat artística, va permetre situar l’Esbart Dansaire Sant Esteva al costat del grans, amb un nivell de qualitat remarcable. Fou l’època que culminà amb les gires i intercanvis per Alemanya, Cantàbria, Astúsires, Portugal, Suïssa...
Any 1990 a 1999:
DansaJove és el nom de la secció actualment activa de l'entitat Esbart Dansaire Sant Esteve, que naixia l’any 1995 arrel d’una convocatòria a les escoles que tingué una resposta massiva. La Fira de Primavera d’aquell any era l’escenari de la seva primera actuació.
El 1995 l’Esbart feia néixer una nova branca amb l’esperit de revitalitzar amb energia i decisió la secció infantil i juvenil de l’entitat. Començava DANSAJOVE, amb un notable èxit de partida a Navàs i també a Balsareny.
L’any 1998 van assistir al cinquantenari de l’Esbart i a la desfeta del cos de dansa que, amb els actes de la celebració, anunciava el cessament de les seves activitats. DANSAJOVE es quedava com a única branca viva.
DANSAJOVE continuava endavant, preservant l’herència rebuda i esperant fer-se mereixedors de tenir l’honor de continuar la tasca feta pels nostres antecessors. Una junta activa i emprenedora iniciava una tasca important de consolidació.
Any 2000 a 2009:
L’any 2001 DANSAJOVE posa en escena la primera edició del seu festival, «D’ençà que es dansa» dedicada als orígens de l' entitat, la seva història i també a la dels seus, el món del tèxtil i les colònies. La iniciativa de convertir un festival de dansa en un espectacle multimèdia té un gran èxit.
El seu director aleshores: el Sr Gonçal.
L’any 2002 l’espectacle gira al voltant del Timbaler del Bruc, i l’any 2003 dóna un missatge de supervivència cultural amb «Sempervivens» inspirat en una de les obres de l’artista Frederic Perers.
En aquests festivals, l’esbart compta amb la inestimable participació de nombroses entitats navassenques (Grup Escènic Navàs, Aula de Música, Agrupació Coral de Cantaires Navassencs, Consell de Joventut, Grup de Tambors de la Cavalcada dels Reis, Naturart, Fotofilm Navàs, Canal N, Agrupament Escolta Ali-Bei, Colla de Geganters de Navàs, Agrupació Cultural La Ceba; així com la col·laboració de moltes persones que, a tall individual, fan possible un muntatge escènic de proporcions importants, amb més de cent persones a l’escenari.
L’any 2002 es creà una nova branca dins el grup, La Colla de Bastoners de Navàs, que actuaven per primera vegada al Festival. Aquest mateix any són presents a la plaça, el diumenge de Festa Major, al costat dels Cascavells, Nans i Gegants. Les tradicions del nostre poble tenien un elements més.
L’any 2003, la colla de Bastoners s’amplia amb la incorporació d’una bona colla de nois i noies que creen així la colla gran.
Durant aquests darrers anys han confirmat la seva presència dins el panorama cultural navassenc i participen de forma molt activa en les festes i tradicions de la seva població. Cada any participen a les Caramelles, al costat de l’Escola de Música, a la plaça per la Festa Major, durant els actes de l’11 de setembre per sumar-se a la diada més reivindicativa i a la Fira de Tardor, oferint un atractiu més al matí de la Fira d’Artesania.
Durant els anys 2000 segueixen amb l’esperit de mantenir la nostra cultura i les nostres tradicions. A Navàs, més de 50 balladors, entre dansaires i bastoners, amb edats compreses entre els 3 i els 25 anys forneixen un equip il·lusionat que es troba per ballar.
Any 2010 a 2019:
17 de març de 2014.
23 de març de 2014.
Dansa Jove de Navàs. Trobada d'Esbarts Dansaires a Berga. Maig de 2015.
Dansa Jove de Navàs. Trobada d'Esbarts Dansaires a Berga. Maig de 2015.
Dansa Jove de Navàs. Trobada d'Esbarts Dansaires a Berga. Maig de 2015.
23 d'abril de 2016.
23 d'abril de 2016.
Octubre de 2016.
Octubre de 2016.
Octubre de 2016.
Esbart Dansa Jove ballant a Balsareny. Abril de 2017.
Esbart Dansa Jove ballant a Balsareny. Abril de 2017.
Esbart Dansa Jove ballant a Balsareny. Abril de 2017.
Abril de 2018.
Any 2020 a 2029: