Any 1940 a 1949:
Va ser el novembre de l’any 1947 quan el sardanista Francesc Oliveras Camps, un dels components i fundadors de la colla Florida Blanca –i llavors membre de Junta de l’Agrupació Manresana de Folklore–, portat per il·lusions juvenils, va pensar que la creació d’una colla infantil sardanista, filial de la Florida Blanca, podria ésser la base fonamental per aconseguir una continuïtat en aquell grup sardanista. Així, doncs, començaren les gestions per la recerca de mainada disposada a complir unes obligacions ineludibles si es volia fer realitat aquella il·lusió.
D’aquella colla sardanista, la Florideta, que posteriorment es batejà com Petits Dansaires Manresans, en va sortir el grup folklòric, l’esbart. L’any 1953 l’entitat va formar part de l’obra del Ballet Popular de Barcelona i en tots els programes, butlletins i fulls informatius així es feia constar.
Durant els seus primers anys, bona part dels components del grup de sardanista eren els mateixos que els dansaires, però agafà tal volum aquesta família de Dansaires Manresans que va requerir diferents treballs de coordinació i assaig.
Cal agraïr la col·laboració del que aleshores era director musical, el mestre Damià Rius Vilella, per les seves partitures, així com al coreògraf Salvador Melo per les danses que encara ara segueixen lluint.
Any 1950 a 1959:
Any 1960 a 1969:
El 24 de juliol de 1960 l'Esbart de Dansaires Manresans realitza un festival folklòric en el Cine Ideal de Callús.
El dia 27 d'agost del mateix any l'esbart realitza una ballada en el Circulo Familiar Recreativo.
El 29 d'agost l'esbart balla per la festa major de Manresa en la Plaça de Santo Domingo.
Programa del IV Concurs Regional Sardanista. Festa major de Manresa 30 d'agost de 1960.
L'1 de setembre de 1960 l'Esbart de Dansaires Manresans participa en la Gran Gala Infantil a l'envelat.
El 5 de setembre del mateix any l'esbart balla per la festa major de Castellgalí.
Durant aquests anys han estat diverses i ben variades les seccions de l’entitat, de les quals en podem destacar l’Acadèmia de Dansa Clàssica (1960), de la que es van fer càrrec de la direcció dues persones procedents del Teatre Liceu de Barcelona.
Any 1970 a 1979:
Any 1980 a 1989:
El Grup de Dansa Moderna Gèminis es crea l'any 1985 i l’equip de Futbol Sala (1988), que estava compost majoritàriament pels nois de l’esbart.
Any 1990 a 1999:
L’any 1982, i després de no poques dificultats, es va crear la colla de Trabucaires de Manresa.
Any 2000 a 2009:
L'any 2003 es crea el Col·lectiu de Jueus de l’Aixada, fent-se càrrec de la part teatral de l’entitat.
Any 2010 a 2019:
Actualment, les seccions que formen el Casal Cultural Dansaires Manresans són l’esbart, amb el cos i l’escola de dansa, els Trabucaires de Manresa i el Grup de Teatre del CCDM.
En aquests més de 70 anys d’història l’entitat ha representat la cultura catalana arreu del territori espanyol i a part d’Europa participant, més significativament, en els festivals internacionals de Suïssa, Sicília, França, Itàlia i Portugal.
Esbart de Dansaires Manresans.
Esbart de Dansaires Manresans.
Grup de Trabucaires del Casal Dansaires Manresans.
Bibliografia i fonts consultades:
Web de l'esbart. https://casalcultural.org/
Arxiu de l'Obra del Ballet Popular.
Fons documental de l'autor.