Agrupació de la Dansa. (Manresa)

 

 

Any 1910 a 1919:

El dia 16 de gener de 1910 es varen reunir un grup de joves “posseïts d’un ferm entusiasme per a la propagació de les danses catalanes”, per constituir l’Agrupació de la Dansa, com una secció folklòrica del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, formada per quatre senyores i set joves. L’ànima d’aquest nou esbart fou Josep M. Gassó (Manresa, 1891 - Barcelona, 1952) , que compartí la fundació i la direcció amb Joan Cots. Esbart sorgit a semblança de la barcelonina Agrupació La Dansa, promoguda per Joan Guasch, l’any 1908, com a secció del Centre Excursionista de Catalunya. El debut de l’Agrupació de la Dansa tingué lloc el dia 1 de maig de 1910, dins de la festa de celebració del nou estatge de l’Orfeó Manresà, al teatre Conservatori. Segons la ressenya, “donava goig de veure dansar als novells joves
de l’Agrupació”. Els debutants foren Joan Cots, Àngel Cots, Estanislau Soler, Francisco Brichs, Josep Calafell i Josep M. Gassó, i Caritat Altimiras, Genoveva Arnau, Maria Badia i Dolors Gabarró, amb el programa Ball cerdà, del Pallars (conjunt), La Morisca, de Gerri de la Sal (una parella), Ball de Sant Ferriol, del Pallars (homes) i La Bolangera, de la comarca de Bages (quatre parelles). La ressenya d’El Pla de Bages feia esment que el mateix director Josep M. Gassó havia donat unes breus notes explicatives de cada ballet, i deia que havien recollit “molts aplaudiments i sinceres felicitacions, a les que unim la nostra”.
Mentrestant, l’Esbart Manresà, fundat el 1909, també treballava per recuperar les danses tradicionals, però en deixar momentàniament la seva activitat l’any 1911, alguns dels seus components anaren a l’Agrupació per continuar ballant.

 

El diumenge 7 de maig de 1911, sortia un article al diari La Vanguardia que deia el següent:

" Manresa. 6 mayo.—Fiestas que ¿se celebrarán esta ciudad, durante la primera Exposición de Piscicultura abierta desde el dia 7 del corriente hasta 18 de junio, en el edificio y huerta de San Ignacios «Repoblación y defensa de ios rios*. Sanidad de las aguas, moralización de costumbres. Mayo y junio de 1911.

*Programa . Exposición permanente. Acto de inauguración que tendrá lugar el domingo  dia 7 del corriente á las once de la mañana*, con asistencia del Excmo. Ayuntamiento, autoridades, M. 1. Junta Municipal de Ciencias Naturales de Barcelona organizadora de la Exposición, comisión organizadora local y demás invitados y los alumnos de las escuelas, reuniéndose en la plaza de la Constitución, cantando el «Himno del Peix» y dirigiéndose en manifestación á la apertura. Concurso de pesca. Conciertos por el .Orfeó Manresá», «Unió Manresana» y «San José*. Conferencias. Bailes típicos y populares por «L'Esbart Manresá de Dançaires» y «Agrupació de la Dança», Foot-iball.

Iluminaciones y proyecciones. carreras de bicicletas y espectáculos nocturnos. fiestas especiales Fiesta de Sanidad y reharto de premios á los niños pobres y más limpios de las escuelas, organizada por el Comité local de Damas para la lucha contra a tuberculosis. Fiesta cívica dedicada á todos los ayuntamientos ribereños del Llobregat y Cardener. Fiesta militar dedicada al batallón cazadores de Kous y demás elementos militares. Visita escolar de los alumnos á la Exposición. Fiesta del árbol. Feria de la Ascensión que tendrá lugar según costumbre, de! 25 al 28 de mayo. Lanzamiento de cien mil peces, sorprendente espectáculo que tendrá lugar en la playa del Cardener desde la palanca del ferrocarril del norte al puente viejo. Clausura, de la Exposición. Nota.—Oportunamente se anunciará la fecha y hora de los espectáculos aludidos."

 

L’Agrupació de la Dansa es constituí legalment el 12 de novembre de 1911. La tasca de l’Agrupació de la Dansa la trobem explicada en cròniques en El Pla de Bages, sobretot durant els anys 1910, 1911 i 1912, que foren els anys de plenitud. De la llarga llista d’actuacions cal destacar la que varen fer en el monestir de Sant Benet, el dissabte dia 29 de juny de 1912, en l’excursió-aplec organitzada dins els actes del Segon Congrés Excursionista Català, que se celebrava a Manresa.

 

Just després de la constitució legal de l'entitat formaren la Junta directiva Ignasi Rebordosa, Josep Calafell, Lluís Torrents, Josep Viñas, Adolf Solé, Francisco Brichs i Amadeu Drets. A partir d’aquest moment es varen separar del Centre Excursionista
“per considerar-se potent per treballar amb vida pròpia”. En l’actuació del dia 1 de desembre de 1912, a Terrassa, varen estrenar l’estendard (el domàs fou cedit per la família Jorba i la llança la confeccionà el dansaire Joan Monell).
L’empenta que portava aquesta Agrupació es veié reflectida en la publicació d’una revista pròpia, el Butlletí de la Agrupació de la Dansa, amb la finalitat de ser portaveu de
l’entitat i dedicar-se a la divulgació dels balls típics de Catalunya, encara que, per problemes econòmics, només va arribar al número 4 (any 1913). Els editava la impremta manresana d’Albert Rubiralta, al carrer del Born, 24.
Les actuacions que varen realitzar mostren abastament la tasca que feren per a la recuperació i la interpretació de les danses catalanes. En el butlletí núm. 4, a manera de ressenya, trobem:

[...] Hem fet publiques nostres danses en les entitats Centre Excursionista, Círcol Manresà, Centre Carlista, Centre Nacionalista, Casal Regionalista i altres, a mes en llocs públics com la Plaça Major, la Plaça Sant Domènec, la Plana de l’Om, Plaça de Santa Llúcia, i en les Festes del Peix, Festes escolars, Festes en obsequi a S.A.R. l’Infanta Isabel en la seva visita a Manresa [el 23 de juliol de 1912], i per la Festa Major, etc. Unint nostres cors amb altres poblacions tenim que s’han fet excursions artístiques a Artés,
Castellgalí, Súria, Balsareny, Navarcles, Sant Benet de Bages, Guardiola, Castellgalí, Terrassa, etc. S’han organitzat excursions recreatives com són a Montserrat, Barcelona [...].
A més de ballar sardanes, el repertori era molt complet i variat: Contrapàs (Pallars), L’Indiot (Urgell i Solsona), L’esquerrana (Pallars), Galop de cortesia (Pallars), Punta i taló (Llarbén), Ball cerdà (Vic), La Bolangera (Empordà), L’espunyolet (Pallars i Berga), La castanya (Pallars), Ball de Sant Ferriol (Pumforniu), Ball de les faixes o de cintes (Vallès), Ballet de la muntanya (Viladrau), Ball de plaça (Arenys de Mar), Ball rodó (recollit per mossèn Bosch), Ball de gitanes (Vallès), La morisca (Gerri de la Sal), L’hereu Riera (Vallès), Galop de cortesia (Conca de Gurb) i Dansa de Castellterçol i Ball del ciri, entre d’altres.

Una efemèride destacable és el berenar “amb el seu corresponent xampany”, celebrat el diumenge 5 de novembre de 1911, a la fonda La Catalana, de Jacinto Cortina (situada a la carretera de Vic), amb uns 90 comensals. Estava dedicat a l’Agrupació i en homenatge a diferents personalitats de l’Esbart Català: al seu director, Aureli Capmany, i als dansaires Antoni Casalí, Cèsar Canals i Felip Blasco (que eren a la vegada president, vicepresident i secretari respectivament). Durant la festa, Aureli Capmany explicà, amb gran entusiasme, l’obra de l’Agrupació de la Dansa, que qualificà de verament patriòtica, encoratjant els joves que la constituïen a “prosseguir pel camí de la divulgació dels costums típics de la nostra terra per medi dels ballets regionals catalans”. Va oferir el seu recolzament incondicional i digué que, amb l’Esbart Català de Barcelona, eren les úniques entitats que
existien a Catalunya, d’aquest tipus. Al vespre, amb la col·laboració d’alguns balladors de l’Esbart Català, s’organitzà un festival de ballets populars, al local de la Joventut Carlista
(carrer Sabateria, núm. 3).

Aquest esbart va desenvolupar les seves activitats fins l’any 1916 amb nombroses actuacions i amb una forta projecció social. Josep Esteve i Seguí, president fundador del Centre Excursionista, va valorar en un article a La Sardana (abril de 1916) la bona feina que havia fet.

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

La Vanguardia. diumenge 7 de maig de 1911, pàgina 12:

La Dansa a Manresa.

Fons documental de l'autor.

Los comentarios están cerrados.