Any 1920 a 1929:
Bonaventura Gassol i Rovira (La Selva del Camp, Baix Camp, 1893 — Tarragona, Tarragonès, 19 de setembre de 1980) l'any 1928 escriu un dels nombrosos poemes dramàtics anomenat "La Dolorosa" i que donarà peu a la creació de la Dansa del Roser a Ulldemolins. No sabent però si antigament a aquesta vila havia hagut alguna dansa amb aquest nom o que es ballés per la mateixa significació que en l'actualitat es balla.
"La Dolorosa". Acte segon. Escena de les majorales del Roser. Any 1928.
Bonaventura Gassol, utilitzà sempre com a nom de fonts Ventura. Estudià la carrera eclesiàstica al seminari de Tarragona (1903-13), però l’abandonà el darrer curs i es traslladà a Barcelona (1914) on treballà en tasques educatives, culturals i literàries i el 1916 i 1918 fou premiat als Jocs Florals. Milità des de molt jove en el moviment catalanista, i durant la Dictadura s’hagué d’exiliar a França. El 1922 fou un dels fundadors del partit polític Acció Catalana i, posteriorment, dirigent d’Estat Català, on fou un dels col·laboradors de Macià i esdevingué un dels capitosts dels fets de fets de Prats de Molló (1926). Després de la detenció i el procés, a París, es refugià a Bèlgica. El 1928 acompanyà Macià en un llarg viatge per Amèrica, a l’Uruguai, a l’Argentina i Cuba; en aquest darrer país intervingué, amb Francesc Macià, en l’Assemblea Constituent del Separatisme Català a l’Havana, de la qual sorgí, el 1928, la Constitució Provisional de la República Catalana. El 1931 participà en la fundació d’Esquerra Republicana, i, en proclamar-se la República Catalana, fou nomenat conseller de política interior, però pocs dies passà a ser conseller de cultura del govern de la Generalitat (1931-34 i 1936). El seu departament acollí tota mena d’iniciatives per a la promoció cultural i de l’ensenyament i perquè la vida intel·lectual fos més genuïnament del país...
Any 1930 a 1939:
Any 1940 a 1949:
Any 1950 a 1959:
Any 1960 a 1969:
La senyora Lourdes Masip d'Ulldemolins explicà que aquesta dansa va ser ensenyada l'any 1961, per la "Sección Femenina" al grup de balladors petits de l'Esbart d'Ulldemolins. Ballant-se en contades ocasions i posteriorment quedant en el record de les que la van ballar...
Any 1970 a 1979:
Any 1980 a 1989:
Salvador Palomar i Badia escrivia el següent pel que fa a la Dansa del Roser a Ulldemolins:
"Quan el 1984 es va tornar a ballar la coreografia històrica del Ball de les Majorales recollida l'any 1931 per Joan Rigall i Casajuana, es va incorporar també aquesta dansa, que es balla en l'actualitat a l'interior del temple, en el moment de l'ofertori de la missa, la diada del Roser.
A Ulldemolins es balla a l'actualitat la dansa del Roser, que vol figurar la antiga dansa de canvi de majorales, ballada amb la tonada de les cançons de pandero.
La versió actual d'aquesta dansa arrenca, pel que sabem, de l'obra teatral de Ventura Gassol: La Dolorosa.
Grup de dansaires ballant dins el temple.
El folklorista Josep Bargalló i badia (1931-2015) la va aprendre de Maria Forcada i Sitjà (Maria del ballets), quan ballava a l'Esbart Montserrat de Reus, del qual ella n'era directora. Sembla que aquesta dansa va ser creada per a l'obra de Ventura Gassol, quan aquesta es va estrenar a Barcelona. Als anys trenta del segle vint l'obra va ser representada al Teatre Fortuny de Reus, ballant en aquella ocasió l'Esbart Folklore de Catalunya de Reus, i aprenent-la la senyora Maria Forcada, que tenia cura d'assajar-la, cantant ella mateixa les cançons de pandero.
Efectivament, a l'obra de Ventura Gassol a l'escena on surten les majorales del Roser, hi figura una dansa del Roser que es mallada per sis parelles.
Sembla clar, doncs, que la dansa tal com la coneixem avui, neix a partir de l'esmentada obra teatral. El que no sabem és si aquesta és una dansa de creació o es basa, com succeeix amb les cançons de pandero, en una dansa tradicional recollida per Ventura Gassol a Ulldemolins.
El cert és que la coreografia i els moviments de la dansa del Roser lluny de l'espectacularitat i l'apropament als moviments del ballet clàssic que caracteritzen moltes danses de creació, s'insereixen plenament en la forma dels balls d'aquest tipus. Si es tracta d'una dansa creada fa seixanta anys, l'autor coneixia força bé el món de la dansa tradicional i probablement, es va basar en alguna dansa popular, sinó d'Ulldemolins, d'alguna altra població.
La hipòtesi d'una dansa tradicional ballada al so del pandero, de la qual la dansa del Roser actual en seria una versió més o menys reelaborada , és prou atractiva. Però, ara per ara, cal guardar una prudent reserva i deixar constància d'allò que coneixem.
La tonada de la dansa del Roser s'apropa força a una de les melodies de les cançons de pandero. Amb tot hem recollit, de la tradició oral, alguna variant prou interessant".
Any 1990 a 1999:
Any 2000 a 2009:
Cartell de la presentació de la reconstrucció del pandero de les Majorales del Roser d'Ulldemolins. Agost de 2013.
Any 2010 a 2019:
Any 2020 a 2029:
La indumentària:
La indumentària actual és com segueix:
Nois: calça curta i gec, camisa i mitges blanques, faixa i barretina musca i espardenyes.
Noies: faldilla i gipó, gandalla, mitenes, mantonet blanc i espardenyes.
La música:
La tonada de la dansa del Roser s'apropa força a una de les melodies de les cançons de pandero.
En l'actualitat la dansa és interpretada pel grup de grallers.
Melodia per a gralles de la Dansa del Roser d'Ulldemolins. Transcripció Maria A. Juan.
Dansa del Roser. Versió cantada per Maria i Dolors Toldrà l'any 1989. Transcripció Maria A. Juan.
El ball:
Bibliografia i fonts consultades:
Revista Horta Avui. Article "El folklore popular a Horta" escrit per Desideri Díez. Maig-juny de 1982.
Salvador Palomar i Abadia. Les Majorales del Roser d'Ulldemolins. Any 1989.